Снимка: PixabayУчени са идентифицирали ДНК от животни, растения и микроби,

...
Снимка: PixabayУчени са идентифицирали ДНК от животни, растения и микроби,
Коментари Харесай

ДНК на 2 млн. години откриха в Гренландия

Снимка: Pixabay
Учени са разпознали ДНК от животни, растения и микроби, датираща отпреди към 2 милиона години, което я прави най-старата до момента. Тя е от седимент от най-северната точка в Гренландия, открит край арктически фиорд, заяви Ройтерс.  Древната ДНК разкрива необикновен загубен свят в тази отдалечена точка.

Изследователите обясниха, че фрагменти от ДНК са открити за редица животни, в това число мастодонти, северни елени, зайци, леминги и гъски, а също за растения, измежду които топола, бреза и дървета туя, както и за микроорганизми, в това число бактерии и гъбички.

ДНК е самовъзпроизвеждащият се материал, носещ генетична информация за живи организми – нещо като проект на живота.

Мастодонтът е бил родственик на слона, който е бродил в Северна и Централна Америка до изгубването си дружно с доста други огромни бозайници от ледниковия интервал преди почти 10 000 години. Откритието демонстрира, че е обитавал много по-голям регион, в сравнение с се смяташе до момента.

„ Мастодонтът беше огромна изненада. Никога не е бил откриван преди в Гренландия. Но най-голямата изненада беше тази неповторима арктическа екосистема и типове, живели дружно, което няма актуален аналог “, споделя Еске Вилерслев, който е отпред на изследователския екип.

„ Не мисля, че някой би планувал, че Гренландия е имала такова многообразие от растения и животни преди 2 милиона години, когато климатът е бил доста сходен на това, на което чакаме да станем очевидци след няколко години поради световното стопляне “, добави откривателят, който е обвързван с университетите в Кембридж и в Копенхаген.

Въпреки че античната ДНК е доста нетрайна, изследването демонстрира, че при подобаващи условия – в тази ситуация безконечни ледове – тя може да оцелее по-дълго, в сравнение с се смяташе за допустимо. Вилерслев споделя, че няма да се изненада, в случай че откри ДНК от най-малко 4 милиони години, отбелязва Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР