Снимка PixabayСАЩ трябва да уверят Иран, че няма да се

...
Снимка PixabayСАЩ трябва да уверят Иран, че няма да се
Коментари Харесай

Иран изисква гаранции, че САЩ няма да зареже ядрената сделка отново

Снимка Pixabay

Съединени американски щати би трябвало да уверят Иран, че няма да се откаже от нуклеарната договорка с Техеран още веднъж, в случай че бъде възроден, сподели представителят на Министерството на външните работи, настоявайки Вашингтон също да анулира глобите, написа RT.
Говорейки в понеделник, представителят на Външно министерство Саид Хатибзадех съобщи, че Вашингтон " би трябвало да подсигурява, че никоя администрация в СЪЕДИНЕНИТЕ щати не се подиграва на света и интернационалното право и не повтаря тези държания " за отдръпване от съглашения.

Хатибзадех повтори и друго искане към Белия дом – " те би трябвало да вдигнат потиснителните наказания изцяло и дейно ".

" Иран няма да спре обезщетителните си дейности, до момента в който не е убеден, че глобите на Съединени американски щати ще бъдат анулирани по ефикасен и доказуем метод с нужните и справедливи гаранции ", предизвести представителят.

Коментарите на Хатибзадех идват откакто най-хубавият нуклеарен договарящ в Иран Али Багери Кани удостовери предходната седмица, че разискванията за изменение на съглашението ще се възобновят на 29 ноември във Виена.

Разговорите за възкръсване на разрушения Съвместен изчерпателен проект за деяние (СВПД) са плато от август, когато встъпи в служба президентът Ебрахим Райси. Пактът, в началото подписан взаимно през 2015 година сред Иран, Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Германия, предложи на Техеран премахването на интернационалните наказания, в случай че той е свил програмата си за нуклеарно развиване.

Тогавашният американски президент Доналд Тръмп обаче извади Вашингтон от съглашението през 2018 година и удари Иран с осакатяване на глобите. В отговор, Техеран стартира да надига обогатяването си на уран над равнищата, позволени по силата на единодушието.

Администрацията на Джо Байдън изрази интерес да се върне към съглашението, само че не е склонна да се вслуша в настояванията на Иран глобите първо да бъдат анулирани, с цел да се даде опция за обновяване на диалозите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР