Снимка: PixabayНа 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно

...
Снимка: PixabayНа 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно
Коментари Харесай

Този уикенд местим часовника с час напред и минаваме към лятното време

Снимка: Pixabay

На 28 март 2021 година, в 3.00 ч. локално време, се вкарва лятно часово време, оповестиха от Българския институт по метрология.

Тогава часовниците се реалокират с един час напред.

Снимка: Pixabay

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март, до момента в който тези, които избират зимния график, щяха да извършат последната смяна през октомври.

 

Тогава часовниците се реалокират с един час напред.

Възможно е това въвеждане на лятно часово време да е последно за страните на Европейски Съюз. Очаква се решение на страните-членки дали да се приключи сезонната промяна на времето, откакто през 2019-та Европейския парламент утвърди сходно предложение.

Отговаряйки на гражданските начинания, през февруари 2018 година Народното събрание прикани Европейската комисия да направи оценка на директивата по отношение на лятното часово време и при нужда, да показа предложение за преразглеждане на директивата.

След оценката, която получи 4.6 млн. отговора, от които 84% бяха в интерес на преустановяване на промяната на часовото време, Европейската комисия внесе предложение, което следва да бъде контрактувано сред Народното събрание и водачите на страните от Европейския съюз.
Защо сменяме часа два пъти годишно?
Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, т.е. зимното.  Лятното часово време се употребява, с цел да се получи по-добро съвпадане сред светлата част на деня и дейните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да понижи разноските за осветяване.  Първоначално е въведено при започване на 20 век в Германия. В България се ползва от 1979 година.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР