снимка pixabayКризата в Афганистан продължава със завземането на все повече

...
снимка pixabayКризата в Афганистан продължава със завземането на все повече
Коментари Харесай

Полетите, с които се евакуират дипломати и цивилни от Афганистан, започнаха да излитат от Кабул

снимка pixabay

Кризата в Афганистан продължава със завземането на от ден на ден територии от страна на таибаните.

Военните полети, с които се изтеглят дипломати и цивилни, започнаха да изхвърчат от летището в Кабул във вторник сутринта. Вчера всички пътнически полети бяха краткотрайно спрени поради хаоса, настъпил на аеропорта след завръщането на талибаните.

24 часа откакто те още веднъж поеха контрола в Афганистан, американският президент Джо Байдън излезе с първа публична реакция. Той удостовери изразената през последните дни позиция, че преди 20 години Съединени американски щати са почнали офанзивата в Афганистан, с цел да унищожават виновните за атентатите от 11 септември 2001г., а не, с цел да изградят нация.

„ Не желая нашите войски да се борят безпределно в гражданската война на друга страна ”, съобщи президентът.

Той упрекна афганистанското държавно управление, че не се е противопоставило по-сериозно на талибанското нахлуване. „ Афганистанските политически водачи се предадоха и избягаха от страната. Афганистанската войска се срина ”, разяснява Байдън.

Тревожни реакции идват и от Европа. Като „ горчива, трагична и ужасяваща ” дефинира обстановката в Афганистан след завземането на властта от талибаните немският канцлер Ангела Меркел.

„ Важното тук е да помогнем на прилежащите страни, в които биха могли да дойдат афганистански бежанци, изключително на Пакистан ”, съобщи Меркел.

Тя сподели още, че е в контакт с френския президент Еманюел Макрон по въпроса за рецесията и уточни, че евентуално ще бъде свикано изключително съвещание на Европейския съвет.

„ Свидетели сме на исторически поврат в Афганистан, надалеч от границите ни, само че със съществени последствия за цялата интернационална общественост, за Европа и за Франция. Дестабилизирането на Афганистан може да провокира и незаконни миграционни потоци към Европа ”, разяснява Макрон. Според него ислямистките екстремисти ще се опитат да се възползват от хаоса в Афганистан.

Междувременно талибаните оповестиха обща прошка за всички държавни чиновници в страната.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР