Снимка PixabayИндия е обезпокоена от приемането от Китай на нов

...
Снимка PixabayИндия е обезпокоена от приемането от Китай на нов
Коментари Харесай

Индия се тревожи за новия закон за сухопътните граници на Китай

Снимка Pixabay

Индия е обезпокоена от приемането от Китай на нов закон за сухоземните граници, който може да има последствия за съществуващите двустранни договорености за ръководство на границите, съобщи индийското външно министерство, представено от РИА Новости.

" Обезпокоени сме от едностранното решение на Китай да одобри закон, който може да има последствия за нашите съществуващи двустранни съглашения за ръководство на границите, както и за граничния въпрос. Такава едностранна стъпка няма да има нищо общо със споразуменията, които и двете страни към този момент имат реализирано по-рано, без значение дали по граничния въпрос или поддържане на мир и успокоение по линията на фактическия надзор в регионите на границата сред Индия и Китай.

Също по този начин чакаме Китай да заобикаля да работи под претекста на този закон, който може едностранно да промени обстановката в граничните региони на Индия и Китай “, се споделя в изказването на представителя на Министерството на външните работи Ариндам Багчи.
Министерството на външните работи означи, че Индия и Китай към момента не са решили граничния въпрос.

„ Двете страни се съгласиха да търсят заслужено, рационално и взаимно задоволително решение на граничния въпрос посредством съвещания на равни начала. Освен това сключихме няколко двустранни съглашения, протоколи и съглашения за поддържане на мира и спокойствието по линията на фактическия надзор в гранични райони на Индия и Китай ", се прибавя в изказване...

Между Индия и Китай има дълготраен териториален спор за собствеността на част от планинска територия в северната част на Кашмир, както и на съвсем 60 хиляди квадратни километра в североизточния щат Аруначал Прадеш. Линията на де факто надзор, която заменя границата сред страните в този район, минава в региона на Ладак. През есента на 1962 година този спор даже прерасна в гранична война.

Ново обостряне сред Индия и Китай стартира в Ладак през май 2020 година, когато се разиграха поредност от спорове сред военните на двете страни в региона на езерото Пангонг, след което Ню Делхи и Пекин усилиха военното си наличие в района. В началото на февруари тази година първо китайското, а по-късно и индийското министерство на защитата оповестиха изтеглянето на войските, ситуирани след спора в района от северния и южния бряг на езерото Пангонг.

През последните няколко кръга от договаряния командирите на войски в Ладак разискват процеса на отцепване в Gogra Heights, Hot Springs и Depsang Plains.
Резултатът от борбата беше изстудяване в връзките сред страните, по-специално Индия анулира редица контракти, в които китайски компании завоюваха, забрани редица китайски компютърни приложения и анулира закупуването на редица детайли от съоръжение от Китай. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР