Снимка PixabayДарители обещаха над 1,1 милиарда долара за подпомагане на

...
Снимка PixabayДарители обещаха над 1,1 милиарда долара за подпомагане на
Коментари Харесай

Дарители обещават 1,1 милиард долара за Афганистан

Снимка Pixabay

Дарители дадоха обещание над 1,1 милиарда $ за подкрепяне на Афганистан, където бедността и гладът бързо се разрастват, откогато талибаните завзеха властта, а задграничната помощ спря, предизвиквайки всеобщо овакантяване на страната, съобщи Ройтерс.

На свикана от Организация на обединените нации конференция за набиране на 606 милиона $ за най-неотложните потребности на Афганистан генералният секретар на организацията Антониу Гутериш сподели, че е прекомерно рано да се каже какъв ще е действителният резултат от апела за помощ, предава Българска телеграфна агенция.

След десетилетия на война и премеждия афганистанците са изправени пред " може би най-опасния интервал " в историята си, сподели Гутериш. Афганистанците са изправени пред рухването на цяла страна, и то едновременно, уточни генералният секретар.

Той предвижда, че храната може да бъде изчерпана до края на месеца, а Световната стратегия по прехраната разгласи, че 14 милиона души са застрашени от апетит.

Талибаните управляваха Афганистан съгласно техния непоколебим прочит на ислямския закон от 1996 до 2001 година Тогава бяха свалени от власт при инвазия, управлявана от Съединени американски щати, които ги упрекнаха, че подслоняват екстремисти, стоящи зад нападенията на 11 септември 2001 година

Миналия месец талибаните се върнаха на власт с мълниеносно нахлуване, до момента в който водените от Съединени американски щати сили на НАТО се изтегляха от страната, а силите на подкрепяното от Запада държавно управление бягаха.

След като притокът на милиарди долари помощи секна внезапно поради враждебността и недоверието на Запада към талибаните, донорите имаха " морално обвързване " да продължат да оказват помощ на афганистанците след 20-годишен ангажимент, споделиха няколко оратори на дарителската конференция в Женева.

Гутериш уточни през днешния ден, че е доста значимо Организация на обединените нации да продължи да беседва с талибаните, с цел да може да бъде улеснено разпределянето на филантропичната помощ за Афганистан, само че помощта би трябвало да служи като " инструмент " за спазване на правата на индивида, съобщи Франс прес.

Невъзможно е да се дава филантропична помощ за Афганистан без разисквания с фактическите управляващи в страната, сподели Гутериш на конференция в коридорите на министерската среща в Женева.

Мисля, че е доста значимо с талибаните да се разискват всички аспекти, които тревожат интернационалната общественост, без значение дали става въпрос за тероризъм, човешки права, опиати или за състава на държавното управление, сподели Гутериш.

Близо месец откакто талибаните завзеха властта, Гутериш акцентира, че Организация на обединените нации остава твърдо ангажирана да доставя филантропична помощ на афганистанското население.

Много сме загрижени да подсигурявам, че филантропичната помощ служи като лост за реализиране на същински ангажимент от страна на талибаните във всички други аспекти, които тревожат интернационалната общественост, като правата на индивида, акцентира Гутериш.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР