снимка: pixabay.comПланира се средствата да бъдат насочени към хуманитарни проекти.

снимка: pixabay.comПланира се средствата да бъдат насочени към хуманитарни проекти. ...

ЕС с финансова помощ за Турция за сирийските бежанциснимка: pixabay.com

Планира се средствата да бъдат насочени към хуманитарни проекти. Според агенцията в момента в Турция живеят около 4 милиона бежанци.

Държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС възложиха на Европейската комисия (ЕК) да подготви нова финансова помощ за Турция за сирийските бежанци. Това се посочва в изявлението на срещата на върха на ЕС, разпространено в четвъртък вечерта в Брюксел.

"Европейският съвет призовава Европейската комисия незабавно да представи предложение за допълнителна финансова подкрепа за сирийските бежанци и приемащите общности в Турция, Йордания, Ливан и други части на региона в рамките на миграционната политика на ЕС", се казва в него.

Както се посочва в документа, ЕС се интересува от развитие на сътрудничество и взаимноизгодни отношения с Анкара. "Европейският съвет потвърждава готовността на ЕС да взаимодейства с Турция на етапи, пропорционално, за да се засили сътрудничеството в редица области от общ интерес", се казва в него.

По-рано Ройтерс съобщи, цитирайки източници, че Европейският съюз обмисля да отпусне 3,5 млрд. евро на Турция, за да продължи да приема сирийски бежанци до 2024 г. Финансовата подкрепа е част от общ пакет от помощи за над 5,7 милиарда евро за Турция, Йордания, Ливан и Сирия, посочва Ройтерс.

През март 2016 г. ЕС и Турция подписаха споразумение, което предвижда мерки за намаляване на потока от нелегални мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан. Тази схема е създадена за намаляване на миграционния поток към Европа: бежанците имат възможност да подадат легално заявление за убежище от територията на Турция. Бежанците, бягащи от войната в собствените си държави, а не икономическите мигранти, които се опитват да проникнат нелегално в Европа, страните от ЕС са готови да приемат и да им окажат подкрепа. През април 2016 г. започна изпълнението на това споразумение.

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg