снимка: pixabay.comОт днес в ЕС влиза в сила забраната за

...
снимка: pixabay.comОт днес в ЕС влиза в сила забраната за
Коментари Харесай

От днес в ЕС влиза в сила забраната на пластмасови прибори, чинии и сламки

снимка: pixabay.com

От през днешния ден в Европейски Съюз влиза в действие възбраната за някои пластмасови артикули за еднократна приложимост. Става дума за пластмасови принадлежности, чинии, сламки и още няколко типа произведения. Решението беше взето от Европейския парламент преди 2 години, а задачата е в идващите 5 години да се понижи съвсем двойно потреблението на сходни артикули. Не е ясно обаче дали възбраната ще бъде ефикасна, тъй като част от страните членки не са подготвени с националните си тактики. У нас въвеждането на възбраната също ще се забави, предава БНР.

Пластмасовите артикули ще излязат от живота ни последователно. В сходство с политиката на Европейски Съюз за отпадъците се чака страните членки да понижат потреблението на тези артикули до 2026 година Първата стъпка е възбраната на пластмасовите артикули за еднократна приложимост.

" 8 ще бъдат напълно неразрешени. Това са принадлежности, чинийки, сламки, клечки за уши, оксоразградима пластмаса, дръжки за балони и стиропорни съдове всевъзможни ", съобщи Данита Заричинова от съдружие " ЗаЗемята ".

Това обаче ще се случи, откакто бъде призната Наредба на екоминистерството.

" Наредбата към този момент е реалност, тя е създадена, само че чисто процедурно предстоят вътрешни съгласувания, по-късно би трябвало да бъде оповестена за публично разискване, в границите на 1 месец постъпват съответни оферти и нашата упоритост е най-късно до края на август, началото на септември, да влезе в Министерския съвет ", съобщи Ренета Колева, заместник-министър на екологията.

Количествата на пластмасовите артикули за еднократна приложимост, които са на пазара преди влизането на наредбата в действие, ще могат да се продават в комерсиалната мрежа и по-късно - до изчерпването им, с цел да не се трансформират в отпадък. Но даже и откакто приемем наредбата, тя няма да реши напълно казуса с пластмасите за еднократна приложимост.

" Остават на пазара чашките, бутилките, пликчетата и кутиите за храна. Там се усилва отговорността на производителя, ще има повече такси за тях, както ще би трябвало да се слагат разнообразни знаци - като да вземем за пример за хигиенични артикули, че те съдържат пластмаса ", сподели още Данита Заричинова.

Тези спомагателни такси и обозначения ще влязат в действие през 2025 година, а таксите за филтри за цигари ще бъдат въведени две години преди този момент. Според директивата на Европейски Съюз държавите-членки би трябвало да уведомяват потребителите за различни артикули за многократна приложимост и за въздействието на неправилното изхвърляне на пластмасови боклуци за еднократна приложимост.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР