Снимка: PexelsЮжноафриканският щам на коронавируса вече е в 14 държави

...
Снимка: PexelsЮжноафриканският щам на коронавируса вече е в 14 държави
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Южноафриканският щам вече е в 14 държави от ЕС. Бразилският е в 7

Снимка: Pexels

Южноафриканският вариант на ковид към този момент е в 14 страни от Европейски Съюз, а бразилският е в 7. Това обяви председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на взаимната конференция след първото съвещание на Европейския съвет.

„ Започнахме видеоконференцията на водачите с къс обзор на епидемиологичната конюнктура: Наблюдаваме постоянни и низходящи трендове на заболеваемостта в 20 страни, само че възходящи трендове в към 7 други страни. В същото време измежду нашите жители фактически се следи възходяща отмалялост от COVID-19. Това беше доста тежка година на тествания. Но не трябва да се отпускаме тъкмо в този момент ”, сподели тя.

„ Положението освен остава съществено в доста елементи на Европа, само че и би трябвало да внимаваме и за популяризираните разновидности. Вариантът В.1.1.7 към този момент е във всички страни членки като се изключи една. Южноафриканският вид е в 14 страни членки, а бразилският вид в седем. Ето за какво пред нас има доста провокации ", изясни още Фон дер Лайен. 

„ Първата задача, несъмнено, е да се реализира всеобща имунизация. Трябва да продължим да поставяме оптимални старания, тъй че темпът на имунизиране да се форсира. Споделих цифрите с водачите - до неделя, т.е. до края на тази седмица на Европейския съюз ще бъдат доставени над 50 милиона дози ваксини. Към днешна дата са приложени над 29 милиона дози. Това са почти 6,4 % от цялото население. А в случай че не броим децата и юношите, това са 8 % от възрастното население ”, сподели още ръководителят на Европейска комисия.

„ За да продължим да ускоряваме имунизирането, всеки би трябвало да извърши своята роля. Затова работим с фирмите, с цел да увеличим производството и да се оправим с пречките пред доставките. Ние осигуряваме бързо съществуване на нови индустриални съоръжения в Европа — добър образец BioNTech, която неотдавна стартира да създава в Австрия и в Германия, в Марбург. Това докара до леко закъснение през въпросната седмица, само че те към този момент наваксаха с доставката на имунизациите си. И завода в Марбург, да вземем за пример, при цялостен потенциал ще бъде в положение до юли да създава 1 милиард дози годишно. Така че това е действителна крачка напред. Понастоящем 41 промишлени обекта способстват за производството на ваксини тук в Европа, само че доста други биха могли да се причислят към напъните. Затова мощно насърчаваме съдействието сред индустриалните участници ", продължи Урсула фон дер Лайен.

„ Ние също по този начин се оправяме с пречките във веригите на доставки — от дейни съставки до профилирани филтри, и, несъмнено, потенциала за пълнене и дотъкмяване. Тези въпроси ние също обсъждаме със Съединените щати, защото те са значим фактор по доста от тях. Нека също по този начин да продължим да се съсредоточим върху имунизацията в страните сътрудници — интернационалното измерение. Европейският съюз разгласи удвояване на поддръжката си за самодейността COVAX на 1 милиарда евро. Ако вземем целия „ Екип Европа „, той способства с 2.2 милиарда евро за COVAX. Успоредно с това обаче, защото знаем, че имунизацията е извънредно нужна, страните членки следва да употребяват механизма за шерване на ваксини, който предложихме предходната седмица, с цел да провеждат евентуални дарения на ваксини за нашите сътрудници ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

„ Кратък обзор на разновидностите на вируса: Наша задача е да ги откриваме и да се оправим с тях допустимо най-бързо и допустимо най-бързо. Това е повода, заради която предходната седмица стартирахме инкубатора на HERA, с цел да изградим своя отговор на разновидностите, с цел да останем в ниските стойности на кривата в графиката. Това, което би трябвало да създадем, е да подпомогнем бързото разкриване на нови разновидности посредством съдействие с страните членки, по-специално посредством увеличение на секвенирането. За тази цел Европейската комисия дава 200 милиона евро за правната рамка, която предлага Европейски център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC), с цел да се даде опция на страните членки — в границите на тази правна рамка — да подписват контракти за секвениране, защото би трябвало постоянно да откриваме по какъв начин се популяризира вирусът и дали се популяризират разновидностите и по какъв начин се развиват ", изясни Урсула фон дер Лайен. 

„ Важно е да се поддържа научноизследователската и развойната активност в региона на имунизациите. Затова, откакто създадохме един тип библиотека с разновидностите на вируса, би трябвало непрекъснато да подхранваме научните проучвания за адаптиране на имунизациите към евентуалните промени. Започнахме общоевропейска мрежа за клинични проучвания, тъй като в случай че разработите обновени ваксини, естествено се нуждаете от клинично проучване, с цел да ги тествате. Нуждаем се и от изменение на регулаторните процедури, с цел да се форсира одобряването на модифицираните ваксини против COVID-19. И най-после, с цел да реализираме всичко това, се нуждаем от ангажимент от страна на фармацевтичната промишленост, с цел да се увеличи нейният потенциал. Радвам се, че през днешния ден водачите потвърдиха мощната си поддръжка за инкубатора на HERA. За да се захванем за работа незабавно ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

„ Относно документите за имунизация, в действителност обсъдихме тази тематика. Както знаете, към момента има редица отворени въпроси, политически въпроси. Първият е, несъмнено, защо ще се употребяват тези документи. Съществуват обаче и научни въпроси, които към момента не са решени. Все още не е ясно дали можете да предадете заболяването, даже в случай че сте имунизирани. Все отново, това е проблем, който ще понижава с увеличението на % на имунизирани. Разполагаме с обещаващи данни от Израел, където имунизацията BioNTech-Pfizer демонстрира, че когато сте изцяло имунизирани с две дози, към този момент не предавате заболяването. И най-после, решението за това какво можете да извършите вероятно с подобен документ за имунизация би трябвало да бъде взето съответно от всяка страна.Но на ниво Европейски Съюз имам вяра, че би трябвало да ги използваме, с цел да подсигуряваме действието на единния пазар. А положителната вест е: Не започваме от нулата. В края на януари страните членки, с поддръжката на Комисията, се споразумяха какви данни са нужни за издаването на такова уверение за имунизация за медицински цели. Много е просто – става дума за уеднаквено наличие — какъв тип ваксина е била употребена. Това е неповторим идентификатор — сходно на IBAN код; И най-малък набор от данни, който е нужен за всеки документ ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

„ Сега страните членки би трябвало да вкарат това в своите здравни и гранични системи, с цел да се уверят, че тяхната система на опазване на здравето е готова за тази цел. От страна на Комисията предлагаме да координираме стандартите — както направихме с мобилните приложения за следене — и да създадем портал, който свързва другите национални решения между тях, тъй че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето. Това лишава време - минимум три месеца. Това е значимо, тъй че да не сътворяваме прибързано прекомерно високи упования. Много е значимо тази система да бъде неутрална във връзка с политическия избор. Така че можете да предадете информацията, че „ това лице е имунизирано “, „ това лице има негативен резултат от PCR тест “ или да вземем за пример „ този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет “. Така системата би трябвало да е неутрална във връзка с информацията. Това е единствено техническата работа, която би трябвало да бъде свършена в този момент. Държавите членки ще би трябвало да пристъпят бързо към използването, в случай че желаеме подобен „ зелен документ “ да бъде въведен до това лято. Освен че би трябвало да реализират единодушие по правилата и технологията, те ще би трябвало да обезпечат бързо и цялостно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи ", сподели Фон дер Лайен.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР