Снимка: PexelsВаксините свършиха на някои места у нас. Това се

...
Снимка: PexelsВаксините свършиха на някои места у нас. Това се
Коментари Харесай

На петия ден от масовата имунизация ваксините на места свършиха

Снимка: Pexels

Ваксините свършиха на някои места у нас. Това се случва на петия ден от старта на всеобщата имунизация.

Пациенти бяха връщани за различен ден в столицата. Засега няма изясненост по кое време ще бъдат доставени ваксини. По данни на Столичната здравна ревизия последните два дни пунктовете не са били зареждани, само че всички работят, а ваксини се дават след привършване на наличните количества. Недостиг на ваксини имаше и в Пловдив.

Нашата инспекция сподели, че в няколко от 43-те имунизационни пункта в столицата нямаше ваксини. Един от тях е в болница " Свети Иван Рилски ", където се намираме. От болничното заведение прецизираха, че в късния следобед са получили 50 дози, само че центърът няма да работи, до момента в който не бъдат заредени задоволително количества.

От Столичната здравна ревизия обявиха, че сега разполагат с 5450 ваксини. Пунктовете обаче не са зареждани последните два дни. Според инспекцията всички те следва да работят, като ваксини им се дават след привършване на наличните количества. Личните лекари в София през днешния ден са получили общо 900 ваксини.

В " Пирогов " през днешния ден имаха ваксини, само че има случаи на забавено слагане на втората доза. Има върнати хора, които ще би трябвало да изчакат няколко дни. Според болничното заведение до проблема се е стигнало откакто други пациенти преди тях са пристигнали със забавяне и с цел да не пропуснат прозореца за дозата, са употребявани имунизациите на идващите по реда.

В Пловдив искащи за имунизация също трябваше да обикалят пунктове - даже този в здравната ревизия нямаше налични ваксини.

За повторно Адриана идва до имунизационния пункт на болница " Св. Иван Рилски ". И вторият опит да се имунизира е несполучлив.

Пред болница Исул срещаме Ясен Иванов - преди малко се е ваксинирал и явно има шанс.

- Българска национална телевизия: Има ли задоволително ваксини?
Ясен Иванов: Не, има единствено три останали. За страдание, ние идваме от Трета градска, там споделиха, че няма и през днешния ден и на следващия ден не се знае дали ще получат дори.

Малко след 13.00 часа трите ваксини към този момент са сложени.

От болничното заведение потвърдиха за Българска национална телевизия, че сега има дефицит. Обикновено получават по 100 дози дневно.

Националната кардиологична болница - и тук през днешния ден имаше проблем.

Според Столичната здравна ревизия последните два дни нито един имунизационен пункт не е получил ваксини. Всички обаче работят, а ваксини се дават след привършване на количествата. В момента при тях има налични ваксини.

И в Пловдив имаше дефицит на ваксини в някои от пунктовете. Желаещите да се ваксинират в РЗИ-Пловдив също бяха връщани.

" Казаха ни, че няма, аз прочетох в новините че има два кабинета, споделиха че не се прави, вижте в " Пълмед " и по тази причина дойдохме, понеделник отново отидохме, отново нямаше. Сега ние мислим да отидем през нощта, само че не сме сигурни дали ще има през нощта ", споделя Вера Димитрова.

В Пловдив бе открит и първият денонощен имунизационен център отвън столицата. Специално оборудвани бусове скоро потеглят към отдалечени места в общините Родопи и Марица. Те ще посещават и трудноподвижни, възрастни и хронично заболели хора на адреси в Пловдив след предварителна поръчка.

" Това е една хладилна чанта, която е на ток в колата, поддържа нужната температура, вади се от вътрешната страна когато към този момент сме подготвени ", сподели доктор Арман Кацахян от РЗИ-Бургас.

След като повече от месец в Ахтопол нямат персонален доктор, тъй като единственият подобен се пенсионира, имунизацията против COVID-19 стартира благодарение на мобилни екипи от Бургас. Венцислав Стефанов от дълго време чака този миг.

" За да може всички ние, които сме сирачета без доктор, да може и ние да се употребяваме от медицински услуги ", съобщи Венцислав Стефанов, гражданин на Ахтопол.

Броят на поставените дози ваксини в страната от началото на имунизационната акция наближава 150 000.

От здравното министерство подсетиха, че документ за имунизация се получава след приложена втора доза от имунизацията. До пациентското си досие има достъп всеки с електронен автограф. Ако не притежавате електронен автограф, може да поискате своя документ от персоналния си доктор или от имунизационния пункт, в който е сложена.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР