Снимка PexelsТурция и САЩ обмислят засилване на взаимоотношенията си. Турският

...
Снимка PexelsТурция и САЩ обмислят засилване на взаимоотношенията си. Турският
Коментари Харесай

Турция и САЩ обсъдиха как да засилят двустранните си отношения

Снимка Pexels

Турция и Съединени американски щати обмислят усилване на взаимоотношенията си. Турският президентски представител Ибрахим Калън е разговарял по телефона със съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, съобщи Анадолската организация, като се базира на известие на канцеларията на Калън.

В известието се показва, че в диалога са били разисквани двустранните връзки Турция-САЩ, а също и въпросите за Сирия, Либия, Източното Средиземноморие, Кипър, Афганистан, Нагорни Карабах, пандемията от Ковид-19 и световното съглашение за климата, предава Българска телеграфна агенция.

В диалога е била подчертана нуждата в бъдещия интервал да се засилят двустранните връзки, да се поддържа стеснен контакт по всички въпроси и дейно да се употребяват каналите за разговор предвид на градивно съдействие. Изтъкната е също значимостта от световно съдействие в битката против Ковид-19.

В диалога е било изразено единогласие по въпроса за усилване на процеса за реализиране на политическо решение в Сирия и Либия и е била подчертана необходимоста от водене на ефикасна и взаимна битка против всевъзможен тип терористични групировки.

Калън и Съливан са разискали и обстановката в Идлиб, като са изтъкнали потребността от съответни и бързи ограничения против неустойчивост и филантропична рецесия, която нова бежанска вълна би могла да провокира в региона.

В диалога е било изразено очакване, че проучвателните диалози сред Турция и Гърция ще допринесат за мира и стабилноста в Източното Средиземноморие.

Калън е декларирал, че Турция посреща със удовлетворение решението на Съединени американски щати за връщане в Парижкото съглашение за климата.

В края на диалога е било изтъкнато, че е нужно да се положат взаимни старания за намиране на решение с нова вероятност на въпроси като тези за съветските системите С-400, за изтребителите Ф-35 и за сирийските кюрдски СЗН /Сили за отбрана на народа/, по които двете страни имат различия.

Изразено е било очакване в новия интервал двете съюзнически страни да покажат модел на мощни, трайни и градивни връзки. В диалога е реализирано единогласие за подсилване на НАТО и предприемане на стъпки, които ще допринесат за районния и световен мир и непоклатимост.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР