Снимка: PexelsПредимствата на ваксината са, че е по-евтина, а транспортът

...
Снимка: PexelsПредимствата на ваксината са, че е по-евтина, а транспортът
Коментари Харесай

Първите количества от ваксината на „Астра Зенека“ се очаква да пристигнат на 7 февруари в България

Снимка: Pexels

Предимствата на имунизацията са, че е по-евтина, а превозът и съхранението са по-лесни.

До края на месеца страната ни би трябвало да получи още 136 000 дози.

Това заяви изпълнителният шеф на Агенцията по медикаменти маг. фарм. Богдан Кирилов. Ще бъдат получени 48 000 ваксини. Седмица по-късно би трябвало да дойдат  75 000 дози от имунизацията на „ Пфайцер/Бионтех “. До края на месеца страната ни би трябвало да получи още 136 000 дози. Това прави общо 260 000 дози от имунизацията общо за февруари, посочи Богдан Кирилов, предава tvn.bg.

Препаратът, създаден от „ Астра Зенека “ и Оксфордския университет е по друга технология от тези на „ Пфайзер “ и „ Модерна “. Тя се базира на аденовирус, модифициран с гена на спайк протеина (т.нар. шипчест протеин), употребен от SARS-CoV-2, с цел да проникне в клетките. Аденовирусът не може да се възпроизвежда и да предизвиква болест, само че когато бъде инжектирана, имунизацията, учредена на него, дава на клетките генетичния код на ковид, който ще бъде употребен за произвеждане на въпросния спайк протеин. Имунната система го разпознава като непознато тяло и стартира да построява имунитет посредством Т-клетки и антитела.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР