Снимка: PexelsПореден вариант на коронавируса влезе в Европа. B.1.427 /

...
Снимка: PexelsПореден вариант на коронавируса влезе в Европа. B.1.427 /
Коментари Харесай

Пореден вариант на коронавируса влезе в Европа

Снимка: Pexels

Пореден вид на ковид влезе в Европа. B.1.427 / B.1.429 на SARS-CoV-2, по-известен като калифорнийски вид - и наименуван " дяволът " (El Diablo) от един от неговите откриватели, е към този момент в Испания, Англия и Дания.

Министерството на здравеопазването в Испания е разкрило първите шест случая на този вид след инцидентен скрининг, заяви Europa Press.

Този вид е открит при експериментален разбор в Калифорния през декември предходната година. За първи път е регистриран в окръг Лос Анджелис в проба, взета през юли 2020 година и се появява още веднъж едвам през октомври.

От октомври разпространяването на този вид се е нараснало в щата Калифорния и изключително в южната му част, където на 22 януари той към този момент съставлява надлежно 35% и 44% от пробите през този месец, съгласно изследване, оповестено в списанието New England Journal of Medicine. 

Тъй като откритието му е скорошно, към момента не е имало време да се появят обилни клинични или епидемиологични изследвания. Поради тази причина Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Съединени американски щати към момента не го включва в листата си с " тревожни разновидности ", измежду които са английският, южноафриканският и бразилският варианти.

Въпреки това, трите му присъщи разновидности и скоростта, с която се е наложил измежду секвенираните геноми, тормозят някои откриватели. Освен това при лабораторни проби се следи умерено повишаване на заразността.

В публикация в Los Angeles Times доктор Чарлз Чиу, специалист по инфекциозни заболявания и шеф на една от двете проучвателен групи, които са секвенирали разновидността поотделно, пресмята, че този вид може да бъде 19-24% по-заразен.

Други откриватели, като доктор Ханадж от Харвардския университет, обаче настояват, че този вид не съставлява огромна опасност. В публикация, оповестена в " Ню Йорк Таймс ", Ханадж твърди, че за разлика от английския вид, който експлодира бързо всякога, когато се появи в нова страна, наподобява, че калифорнийският е проправил пътя си доста по-бавно.

Защо е " дяволът "?

Този прякор идва от публикацията на Los Angeles Times, в която доктор Чиу произнася фразата " дяволът към този момент е тук ", отнасяща се до този вид. Експертът пресмята, че до края на март този вид евентуално ще съставлява 90% от новите инфекции. " Бих желал да е друго, само че науката си е просвета ", сподели той.

Според базата данни Gisaid, която към този момент натрупва 696 000 проби от вирусни последователности, към 5 март случаи на този вид са открити в 25 страни в допълнение към Испания. Сред тях са Съединени американски щати (9 041) и по-специално щатът Калифорния, където са секвенирани 5782 проби, Мексико (33), Дания (24), Австралия (17), Япония (15), Обединеното кралство (9), и Канада (8). В Съединени американски щати този вид съставлява 13% от пробите, секвенирани през последните 4 седмици, качени в базата данни на Gisaid.

Вариантът има три присъщи разновидности в спикуларния протеин (това формиране на " шипове ", толкоз особено при направените изображения на коронавируса) – те са S13I, W152C и L452R. Например този вид не носи тревожната разновидност E484K, присъстваща в южноафриканския и бразилския варианти.

Досега няколко изследвания допускат, че този вид е съумял да избяга от моноклоналните антитела SARS2-01, SARS2-02, SARS2-32, два типа обезвреждащи антитела и някои възстановяващи серуми. Но въпреки всичко са нужни по-обширни проучвания, с цел да се проучва по какъв начин въздейства на имунитета.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР