Снимка: PexelsПлановете се проверяват по 11 критерияБългария и Нидерландия, и

Снимка: PexelsПлановете се проверяват по 11 критерияБългария и Нидерландия, и ...

България и Нидерландия са единствените страни от ЕС, които все още не са представили своите национални планове за възстановяванеСнимка: Pexels

Плановете се проверяват по 11 критерия

България и Нидерландия, и двете със служебни правителства, са единствените страни от ЕС, които все още не са представили своите национални планове за възстановяване и устойчивост на Еврокомисията. След предаване на план за инвестиции 27-те членки на ЕС очакват дял от мегапакета от 750 млрд. евро, с които Брюксел осигурява изход от кризата, причинена от пандемията, припомня .

София все пак е изпратила чернова на план за инвестиции, за които ще похарчи 12,6 млрд. лева. Чак след представянето на финална версия обаче ще започне 2-месечният период за одобрение от страна на ЕК. “България все още не е внесла официално плана си, който трябва да бъде оценен в рамките на два месеца. ЕК продължава да поддържа контакт с българските власти и да работи конструктивно с тях”, каза говорителката на Еврокомисията Веерле Нойц.

Докато тече процесът на оценка, от ЕК не могат да коментират спорните въпроси. Националните планове трябва първо да бъдат одобрени от ЕК, а след това и от останалите членки в Съвета на ЕС. Както България, така и Нидерландия сменяха правителствата си в периода, в който трябваше да бъдат изготвени плановете. Изследователски организации в Нидерландия изразиха тревога от невъзможността на страната да представи своя план. Докато не бъде назначен нов кабинет, такъв не се очаква.

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg