Снимка: PexelsПандемията от коронавируса се очаква да доведе до най-забавения

...
Снимка: PexelsПандемията от коронавируса се очаква да доведе до най-забавения
Коментари Харесай

Световната банка: Пандемията ще свие икономическия растеж в Азия до най-ниското му равнище от 1967 г.

Снимка: Pexels

Пандемията от ковид се чака да докара до най-забавения стопански напредък в Източна Азия и Тихоокеанския регион, а също и Китай, през последните повече от 50 години, предизвести в най-новия си отчет Световната банка, представена от Ройтерс.

Според банката тази година в района се чака напредък от едвам 0,9 % - най-ниското ниво от 1967 година

Растежът на китайската стопанска система се чака да е 2 %, подтикван от държавните разноски, забележителния експорт и дребния брой инфектирани с ковид от март насам, само че въпреки това лимитиран от слабото вътрешно ползване, предава Българска телеграфна агенция.

В останалата част на Източна Азия и Тихоокеанския регион се предвижда стесняване на брутния вътрешен артикул с 3,5 %, отбелязва Световната банка.

Пандемията и напъните за попречване на разпространяването й доведоха до доста редуциране на икономическата активност. Вътрешните компликации се съчетаха с провокираната от пандемията световна криза, засегнала съществено стопанските системи в региона, които значително разчитат на търговия и туризма, показва основаната във Вашингтон финансова институция.

Страните с добре функциониращи стратегии за обществена отбрана и добра инфраструктура за използването им преди появяването на ковид съумяват да се възстановят по-бързо по време на пандемията, отбелязва тя.

Очаква се също икономическият потрес от пандемията да докара до внезапно нарастване на бедността, дефинирана като приход от 5,50 $ дневно, предизвестява банката.

Въз основа на предходен опит и на най-новите прогнози за брутния вътрешен артикул, бедността може да се разрасне за първи път от 20 години, обхващайки 38 милиона души, при 33 милиона в този момент.

Според банката 33 милиона души, които биха се избавили от бедността, в случай че нямаше пандемия, при сегашните условия остават в групата на бедните.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР