Снимка PexelsОтиде си един майстор на словото. Напусна ни преводача

...
Снимка PexelsОтиде си един майстор на словото. Напусна ни преводача
Коментари Харесай

Почина преводачът на Рей Бредбъри

Снимка Pexels

Отиде си един занаятчия на словото. " Напусна ни преводача Белин Тончев ", заяви във фейсбук известната журналистка, поетеса и радиоводеща Гергина Дворецка.

Вестта за кончината на 68-годишния ценител на езика на Шекспир пристигнала от дъщерята на Белин Тончев. Негово преводаческо дело са малцина книги, само че шедьоври на своите създатели - романът " Денят на вси светии " (1981 г, излязъл в поредицата " Галактика " с рецензент Кръстан Дянков - първо издание на български) и " Ожени се за мен " от Джон Ъпдайк.

Защо е значимо да се преведе добре и в точния момент паметният разказ на Бредбъри, което прави Тончев?

" Празникът на вси светии — това е нощта, когато по земята бродят всички духове и когато се случват най-невероятни неща.

Няколко момчета от едно малко американско градче подхващат в часовете преди среднощ необичайно странствуване. С помощта на обикнатите в приказната литература способи на мистиката, фантазията и гротеската създателят ни води в това вихрено и главозамайващо странствуване и ние, задъхвайки се, го следваме омагьосани от причудливото му въображение.

И въпреки всичко не всичко у Бредбъри е единствено въображение. Удивителната фикция у този създател е съчетана с дълбока и хуманна философия " написа в предговора познавачът Георги Марковски.

Благодарение на Белин Тончев се докоснахме до този разказ преди 40 години, 9 година след неговото издаване в Съединени американски щати.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР