Снимка: PexelsОт Българския лекарски съюз /БЛС/ категорично възразяват срещу начина

...
Снимка: PexelsОт Българския лекарски съюз /БЛС/ категорично възразяват срещу начина
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз категорично против предложената актуализация на НЗОК

Снимка: Pexels

От Българския лекарски съюз /БЛС/ изрично възразяват против метода на систематизиране на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана през вчерашния ден от парламентарната комисия по опазване на здравето.

Това се показва в мнение на съсловната организация, написа " Евроком ".

В Закона за здравното обезпечаване е указано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласоподават от Народното събрание по пера. Това би трябвалo да се отнася и за средствата, събрани над плануваните в бюджета и планувани за актуализация. Всички подзаконови нормативни актове, каквито са Националният рамков контракт, методиките, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и други, са директно свързани със средствата, планувани по обособените параграфи.

Недопустимо е спомагателните 120 млн. лв. да бъдат дадени без ясно систематизиране по посоки и решението за това къде да бъдат ориентирани да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК, се добавя в мнението на съюза, управляван от доктор Иван Маджаров. Мотивът за това решение - динамичната конюнктура с пандемията и компликацията да се планува тъкмо по кое направление какъв брой пари ще са нужни, е неплатежоспособен, акцентират от БЛС.

От плануванаъа актуализация не излиза наяве отделени ли са средства за новата амбулаторна процедура за домашно лекуване на COVID-19, която приготвя Министерство на здравеопазването и в какъв размер са те. Към този миг в БЛС няма постъпило предложение за нея, няма направени планове, няма заложени критерии, не е ясно и каква е сумата, която ще заплаща НЗОК, се показва в мнението. Несигурност има и за средствата за работещите на " първа линия ", които се изплащат по Методиката за установяване размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура.

От БЛС приканват народните представители да се съобразят с мнението на съсловието и да не одобряват в този тип актуализацията на бюджета, която планува спомагателните 120-те млн.лв. да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без изясненост защо ще бъдат разходвани, както и в най-кратки периоди да бъдат изяснени всички противоречиви моменти по Методиката.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР