Снимка: PexelsОбщо 121 249 души са починали в България през

...
Снимка: PexelsОбщо 121 249 души са починали в България през
Коментари Харесай

Общо 121 249 души са починали в България през 2020 г.

Снимка: Pexels

Общо 121 249 души са умряли в България през 2020 година, оповестява уеб сайтът , който отваря сериозен диалог за това какъв брой е действителната смъртност от COVID-19. През последните седмици коефициентът на обща смъртност доближава рекордните 35‰ (промили) или 35 на 1000 души.

От друга страна през 2019 година са умряли общо 105 958 души у нас или с 15291 по-малко от тази година. Около 7604 са хората умряли с COVID-19 съгласно формалната статистика. Дори да не сте математици на всички към този момент е направило усещане, че това съставлява по-малко от половината от грандиозното нарастване на умрелите през 2020. В задачата се пита по какъв начин, от какво и за какво са умряли останалите 7687 души.

 
За момента има няколко работни хипотези за тази скрита смъртност. На първо място евентуално има умряли, разболели се от ковид, само че не потърсили здравна помощ, т.е. недиагностицирани. На второ място стои казусът с хронично болните, за които здравното обслужване тази година бе надалеч по-сложно, рисково, а от време на време и даже невероятно. Стотици планови интервенции бяха отсрочени, прегледи и съвещания - също. Проблем имаше с хората не хемодиализа, онкоболните и изобщо всички тези рискови групи на хора с тежки съпътстващи болести, които имат потребност от терапия и непрекъснато посещаване на лечебни заведения. Не на последно място са факт и смъртни случаи на хора, непотърсили лекарска помощ поради риска от по-сериозни болести в медицинските заведения, а от време на време и заради липса на свободни коли за спешна помощ, прекачване от заведение в заведение или липса на кревати. Въпреки към този момент обрисуваните многочислени аргументи, броят на скритата смъртност е повече от объркващ.

Редица въпроси слага и разбивката на смъртността по области. В област Пловдив през 2020 са умряли 11 292 души, а през 2019 са били 9610. Така нарастването на смъртните случаи за година е 1682 души. Няма обаче към момента направена статистика за това какъв брой са публично записаните жертви с ковид-19 по области. За да оценим почти броят на скритата смъртност в Пловдив, ние приложихме елементарен способ за вероятно систематизиране на случаите. Заразените у нас по публични данни са към този момент над 200 хиляди души, като от тях 9% са регистрирани в област Пловдив. 9% са и умрелите в Пловдив на база общия брой умряли в страната. Ако използван модела към общия брой на умрелите от ковид в страната оказва се че в региона с новото заболяване са умряли почти към 684 души. Или малко под 1000 е скритата смъртност за област Пловдив. И евентуално тези хора са намерили гибелта си в една от горните хипотези.

През първите няколко седмици на 2020 смъртността е доста по-ниска от тази през 2019, а пред последните три месеца на годината тя скача двойно. 

Тепърва ще се вършат сходни разбори за всяка една страна в Европейския съюз, където също не липсва " феноменът " скрита смъртност. Още през декември месец министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов пък даде обещание да бъде изработен подробен план по обитаеми места и области, който да показа точни данни за записаните смъртни случаи - общо и с ковид-19, а по-късно на негова база да се търсят аргументите за разминаването.

Ето и данните:



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР