Снимка: PexelsНетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския

...
Снимка: PexelsНетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския
Коментари Харесай

Първокурсниците в СУ ще учат присъствено, останалите - по решение на факултетите

Снимка: Pexels

Нетрадиционно беше открита през днешния ден новата образователна година в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Заради COVID-19 това стана навън в Ботаническата градина на Университета, като участваха единствено първокурсници. Тази година те са над 5 200 в Университета, оповестява Българска национална телевизия.

Според проекта за сигурност, който са изработили в Софийския университет, всички първокурсници стартират присъствено своето образование. Останалите студенти, по думите, на ректора ще учат или присъствено, или смесено. Всеки факултет обаче, всяка от 118-те специалности ще вземе сама своето решение.

Към това можем да прибавим и думите на просветния министър, който беше на откриването, че там, където има естествени науки, лабораторни занятия или изкуства, също ще се учи присъствено.

Заради ограничения за сигурност, през днешния ден в Ботаническата градина на Софийския университет на отриването на образователната година участваха единствено първокурсниците. Тържеството пък беше малко, а словото на ректора- нетрадиционно и отдадено на Коронавирус - 19.

Според проф. Герджиков, университетът се е справил сполучливо с онлайн образованието през предходната образователна година и е изработил проект за тази, включващ дейности за сигурност при присъствено образование и техническа обезпеченост при онлайн.

проф. Анастас Герджиков, ректор СУ " Св. Климент Охридски ": Разработихме разнообразни сюжети от присъствено до онлайн образование, с голям брой разновидности на смесено образование. Факултетите избраха метода за осъществяване на занятията през зимния учебен срок съгласно спецификата си, съвсем на всички места първи курс стартира присъствено образование, а останалите курсове или присъствено или смесено образование.

Закупени са маски и дезинфектанти, сподели ректорът, нараснала е хигиената, ще се съблюдава отдалеченост в аудиториите, коридорите и кабинетите, има транспарантни загради за чиновниците. За възможното онлайн образование пък ще има нови сървъри и платформи.

Масовите събития се лимитират, само че най-важните за университета ще се проведат.

На откриването на образователната година пристигна и министър Красимир Вълчев. Той сподели, че студентите у нас са към 185 000 и удостовери, че висшите ни учебни заведения ще учат хибридно. Някъде обаче ще се наложи единствено присъствено образование.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Клинични дисциплини, изкуства, доста други образования допускат директното взаимоотношение с преподавателя и наличието в лабораторна или друга среда за практическо образование.

Вълчев разяснява и че сега обстановката в учебните заведения е естествена. Много от карантинираните учители и възпитаници към този момент се връщат.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Процентът на инфектираните възпитаници е два пъти и половина по-нисък от общия брой инфектирани на популацията, измерено по отношение на 10 или 100 хиляди души колкото желаете.

При учителите инфектираните са 90 от 90 хиляди. 0,5 % от учениците са под карантина сега, един на 100 хиляди пък е инфектиран.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР