Снимка PexelsИмунизирането срещу Ковид обхвана и децата. Прилагането на още

...
Снимка PexelsИмунизирането срещу Ковид обхвана и децата. Прилагането на още
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: До месец одобряват втора детска ваксина срещу коронавирус

Снимка Pexels

Имунизирането против Ковид обхвана и децата. Прилагането на още една Коронавирус ваксина за деца над 12 години - тази на Moderna, може да бъде позволено от Европейската организация по медикаментите (ЕМА) още в края на юли. Това съобщи пред " представителят на България в организацията проф. Илко Гетов.

Засега е утвърдено ваксинирането на деца над 12-годишна възраст единствено с препарата на Pfizer, като се чака най-късно в края на летния сезон разрешаването и на другата РНК ваксина за подрастващите. Все още е хипотетично дали в бъдеще ще спада тази възрастова граница. В момента текат клинични изследвания за използването им при по-малките деца, само че не се знае по кое време ще излязат резултатите, изясни проф. Гетов. По думите му няма информация дали препаратите на други производители на ваксини против COVID-19 следва скоро да се ползват и при дребни пациенти. " Ваксините против COVID-19 не са по-малко ефикасни при децата.

Напротив, има данни от клинични изпитвания, че при тях имунизациите пазят в по-голяма степен от разболяване ", изясни проф. Илко Гетов. По думите му при децата се построява по-бързо имунитет, тъй като при тях имунната система работи на по-високи обороти. Той е безапелационен, че родителите няма от какво да се тормозят. " Самият факт, че ЕМА е взела това решение, е сигурен знак за родителите, персоналните лекари и педиатрите, че имунизацията е качествена, безвредна и ефикасна и при децата ", изясни още той.

В тази връзка ги поучава да подхващат тази крачка, с цел да е готова страната ни наесен от вероятно разпространяване на индийския вариант. Представителят ни в ЕМА акцентира, че имунизациите пазят и против този вид на ковид. Това важи с цялостна мощ и при ваксинирането на децата - препаратите ги защищават от всички варианти, по този начин както е и при възрастните. " Няма доказателства, че нежеланите реакции при децата са по-чести, по-бурни или по-тежки ", акцентира още проф. Гетов.

По думите му те са типични като за всяка ваксина - болежка на мястото на убождане, леко зачервяване, температура, главоболие. " РНК имунизациите по принцип са с ниска периодичност на нежелани реакции и заради тази причина са позволени за приложение на децата за разлика от тези с аденовирусна технология, за които към момента нямаме информация ", разяснява още представителят на България в ЕМА. Според него е целесъобразно рисковите групи деца (деца със сърдечно-съдови, ревматологични или дихателни заболявания) да се имунизират, тъй като са застрашени от тежко протичане на самото заболяване.

Ваксината не е подобаваща за деца, които са имунокомпрометирани и са с влошен индикатор на имунната система, да вземем за пример тези с трансплантации. " Не може да се извади общо умозаключение и рекомендация кои деца да се имунизират и кои не ", изясни още проф. Гетов. По думите му лекуващият доктор би трябвало да реши дали това е уместно и да се извади умозаключение. Ваксинирането на дребните става със единодушието на родителя или настойника. Според проф. Гетов в случай че страната ни разполага с задоволително ваксини, би следвало всеки да се възползва от тази опция - и дребни, и огромни. По думите му вярно до момента предпочитано са били имунизирани възрастните хора, тези със съпътстващи болести и рисковите групи. " При нас феноменът, който се получи с съществуване на задоволително ваксини, разрешава да бъдат обхванати и децата. В другите страни към момента има дефицит на ваксини ", разяснява още представителят ни в ЕМА.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР