Снимка PexelsД-р Илиян Манойлов от БАН заяви кога се очаква

...
Снимка PexelsД-р Илиян Манойлов от БАН заяви кога се очаква
Коментари Харесай

До края на годината ще бъде готова българската ваксина срещу коронавируса

Снимка Pexels

Д-р Илиян Манойлов от Българска академия на науките съобщи по кое време се чака българската ваксина против Ковид. 

До края на годината в Института по микробиология към Българска академия на науките ще бъде подготвен прототипът на българската ваксина против COVID-19. „ Смятам, че към този миг се намираме на към 1/3 от пътя до финалната ни цел. Тя е направен първообраз на ваксина, който да е тестван върху лабораторни животни. За да сме сигурни, че този първообраз не вреди, той би трябвало да бъде пробван първо върху мишки “, показа пред медикът.

Той добави, че въпросните животни се поръчват от специфични развъдници. Необходимо е и Етичната комисия да позволи сходен опит в България. „ Би трябвало април-май месец да стартираме интензивно работа с животните “, прибавя Манойлов. Според експерта, поръчките на Русия и Съединени американски щати за няколко подготвени ваксини са политически и те не касаят учените. „ Имаме информация, че въпросните ваксини може и да работят. Това, което прави Русия обаче, не е толкоз етично.

В Съединени американски щати се тестват прототипи на ваксини, които към този момент са основани за други вируси “, сподели той. Ученият добави, че в наше време стопанската система е доста обвързвана с науката. „ Фактът, че редица страни купуват ваксини, без те даже да са създадени приказва, че парите се намесват от ден на ден в нашата научна работа. Това не е вярно “, безапелационен е той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР