Снимка PexelsБританският и американският печат осъждат решението на президента на

...
Снимка PexelsБританският и американският печат осъждат решението на президента на
Коментари Харесай

Медиите в Лондон и САЩ критикуват Байдън за изтеглянето на войските от Афганистан

Снимка Pexels

Британският и американският щемпел осъждат решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да изтегли американски войски от Афганистан.

Лондонският в. " Таймс " назовава този ход " Първата огромна неточност на Байдън ". В своя публикация някогашния водач на английската Консервативната партия и някогашен външен министър на Англия Уилям Хейг показва, че решението на Байдън да изтегли бойците на Съединени американски щати до септември тази година подценява уроците от последните 20 години, съобщи Българска телеграфна агенция.

В разбор, оповестен във в. " Ню Йорк таймс ", Брет Стивънс също акцентира, че " Изоставянето на Афганистан е историческа неточност ". Авторът показва, че напускането потвърждава, че Осама бин Ладен е бил прав, че щом нещата е объркат, Америка си потегля.

Той подчертава, че напускането на военните от Съединени американски щати съставлява занемаряване на всеки афганистанец, който се бори да направи страната си по-хуманно, по-гостоприемно, по-толерантно етнически и обществено място. Някои афганистанци поемат големи опасности, като оказват помощ на американските войски, дипломати и филантропични служащи да си правят работата. А към 17 000 афганистанци чакат колелата на американската бюрократична машина да се завъртят, с цел да получат виза.

И в случай че Байдън желае да разграничи имиграционната си политика от тази на своя предходник Доналд Тръмп, той би трябвало да подпише изпълнителна заповед за издаването на всяка от тези визи. И то бързо, предизвестява създателят. Така ще избави подалите тези заявки от смъртната заплаха, надвиснала над всеки от тях.

Това би било в духа на най-хубавата американска традиция да приема задушевно политически бежанци от места като Унгария, Куба, Виетнам, Съюз на съветските социалистически републики и Северен Ирак. А ще изпрати и потребен сигнал, че да помагаш на Америка, когато Америка те помоли, не е най-тъпото нещо, което човек може да направи, разяснява анализаторът.

Тези 17 000 афганистанци обаче са единствено дребна част от всички тези, които ще бъдат изоставени. Рационалният мотив, който би трябвало да се изтъкне, е, че Съединени американски щати отидоха в Афганистан, с цел да служат на своите невъзмутимо премислени национални ползи, а не на потребностите на една бедна страна с близо 40 милиона души население. В последна сметка външната политика е обвързвана със личния интерес, а не с този на другите, отбелязва създателят на " Ню Йорк таймс ".

Но какъв беше ползата на Америка да остане в Афганистан след рухването на режима на талибаните, пита риторично коментаторът. Най-важното беше не да бъде погубен Осама бин Ладен, който беше единствено един от уредниците на тероризма. Присъствието в Афганистан трябваше потвърди, че Бин Ладен бърка във връзка с дълготрайните задължения на Съединени американски щати в чужбина.

Авторът напомня по какъв начин през 1996 година Бин Ладен издава прословутата си фетва, с която афишира война на Съединени американски щати, изразявайки вяра тя да е дълга и кървава. Бин Ладен отбелязва, че американците поредно, в разнообразни спорове, се отдръпват. Бин Ладен декларира, че Бог е опозорил американците, когато са се отдръпнали, и дейностите им са посочили тяхната уязвимост и изтощение.

Доводът, че не може безпределно да бъдат водени войните на други страни, изключително когато стратегическият фокус би трябвало да се измести към съперници като Русия и Китай, е фактическа неистина, както и концептуална илюзия, счита създателят на " Ню Йорк таймс ".

Той показва, че единствено през януари талибаните са умъртвили 239 членове на държавните сили за сигурност и 77 цивилни афганистанци. Съединени американски щати обаче са губили по-малко от 20 военнослужещи годишно в Афганистан от 2015 година насам. И това е доста дребна част от американските военни, които умират при рутинни тренировки по света.

Според коментатора на изданието главната роля на Съединени американски щати в Афганистан през последните години е била обезпечаването на американска въздушна военна поддръжка за афганистанските държавни сили, с цел да не се допусне дефинитивна победа на талибаните.

Теорията на възпирането разчита освен на салдото на силите, само че и на запазването на доверието. Напускането на Афганистан продължава 50-годишната поредност от изтегляния, като се стартира от Виетнам и се стигне до Сомалия и Ирак, в която Съединени американски щати са най-малко толкоз рискови за приятелите си, колкото и за враговете си, акцентира анализаторът.

Има мнение, че не е безразсъдно да се желае от афганистанците да се оправят сами след 20-годишни американски жертви. Но външната политика е обвързвана със оправянето със света какъвто е, а не какъвто бихме желали да бъде. В стремежи свят афганистанските водачи нямаше да бъдат несръчни, афганистанските дами нямаше да са все по-застрашени, талибаните щяха да са прекъснали връзките си с интернационалните терористи, а направеното от Съединени американски щати в единия завършек на света нямаше да се отразява на ставащото другаде.

В действителния свят нищо от това не е правилно. Затова Съединени американски щати би трябвало да намерят метод да пазят ползите си без да изневеряват на полезностите си и на своите другари, акцентира създателят.

Пагубното решение за Афганистан се проваля на теста по всички фронтове, заключава Брет Стивънс в " Ню Йорк таймс ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР