Снимка: PexelsБлизо половината българи са се срещали с COVID-19. Това

...
Снимка: PexelsБлизо половината българи са се срещали с COVID-19. Това
Коментари Харесай

Лаборатория: Близо половината българи са се срещали с Ковид-19

Снимка: Pexels

Близо половината българи са се срещали с COVID-19. Това демонстрират данни от проучване на частна лаборатория. През този и предишния месец, на инцидентен принцип, са оценени проби на над 2600 души от 38 обитаеми места. Резултатите - 43% от изследваните са се срещали с COVID-19.

В Пазарджик да вземем за пример 62% от изследваните са имали допир с инфекцията, в Ямбол 56 на 100. В Пловдив, София и Плевен с COVID-19 са се срещали сред 30 и 40% от изледваните. Данните не са националнопредставителни и не могат да послужат за взимане на решение при нова вълна на вируса.

Здравното министерство ще изследва какъв брой близо сме до реализиране на групов имунитет. До месец ще стане ясно каква част от популацията не се е срещало с вируса.

В лабораторията са търсили антитела на хора, които не са се ваксинирали против ковид. Изследването не е национално представително, само че демонстрира, че в градове като София да вземем за пример имунизацията би трябвало да се ускори.

" Този контейнер на хора, които са девствени във връзка с ковид, е евентуалното място, където може да се развие това нещо, което се случва сега във Англия или в някои други страни ", сподели шефът на лаборатория Недялко Калъчев.

Данните, които здравните управляващи събират, не демонстрират ясно какъв брой хора са имали среща с ковид. Затова здравното министерство ще сплоти на едно място информация за всички преболедували, имунизирани, тествани за COVID-19 и антитела против вируса.

" Ще ни разреши да създадем извод, какъв брой хора са се срещали с вируса, какъв брой близко сме до груповия имунитет ", сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Масово тестване за антитела няма да има, с цел да се избегнат неточности.

" Когато вие се срещнете с вируса вие образувате антитела в множеството случаи, само че те след известно време понижават, понижават и могат изцяло да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса ", сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.

Колко хора са се срещали с вируса - формалните резултати се чакат до месец.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР