Снимка PexelsАрктическият студ ще продължи поне до края на другата

...
Снимка PexelsАрктическият студ ще продължи поне до края на другата
Коментари Харесай

Голямото застудяване ще е поне още седмица

Снимка Pexels

Арктическият мраз ще продължи най-малко до края на другата седмица, вещае прогнозата на синоптиците. Рано е да се предвижда докога ще продължи огромното захлаждане, което стартира в четвъртък вечер. Това е началото на по-дълъг зимен интервал, както у нас, по този начин и в по-голямата част от Източна Европа. Студеният арктичен въздух ще се задържи най-малко седмица, а след 18 февруари нова порция леден въздух ще нахлуе на юг. Очаква се мразовитият интервал да продължи най-малко до края на идната седмица, демонстрират синоптичните модели, написа.

Средиземноморски циклон ще донесе превалявания от сняг в събота и неделя, само че основно на юг. Атмосферният ураган ще донесе сняг при негативни температури в цялата страна, като моделите на метерологичния институт вещаят повече превалявания в южните региони на страната. Тъй като центърът на циклона ще е на юг, валежната зона ще бъде с граница към Стара планина и Предбалкана. Най-малко сняг се чака да вали на север към река Дунав и над североизточните региони.

Синоптичните модели предвиждат снежна завивка сред 5 и 15 см в региона на София, като в полите на Витоша се чака тя да бъде по-дебела. 

Съветват се водачите да бъдат деликатни в нощта на събота против неделя, както и в първата половина на неделя в планинските региони на Южна България, където се чака да има повече сняг.

Очаква се навалелият сняг да се задържи до края на студения интервал, т.е. до края на другата седмица. 

Ще бъде студено и по Черноморското крайбрежие. В региона на Странджа и крайните югоизточни региони се чака да натрупа повече сняг.

Температурите през уикенда ще останат под нулата. По-високи ще бъдат в крайните южни равнинни региони и по поречието на Дунава.

Другата седмица се чакат по-ниски утринни температури поради новонавалелия сняг. На места по високите котловинни полета на Западна България температурите могат да доближат до минус 15, даже до минус 17 градуса.

В планините температурите ще доближат до минус 10 градуса на височина към 1500 метра, а на височина към 2000 метра до минус 18-19 градуса.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР