Снимка PexelsВсички лекари забелязваме това увеличение на заболеваемостта и то

...
Снимка PexelsВсички лекари забелязваме това увеличение на заболеваемостта и то
Коментари Харесай

Инфекционист: Има известна мутация на вируса, той се приспособява по необичаен начин към човешкия организъм

Снимка Pexels

" Всички лекари виждаме това нарастване на заболеваемостта и то с по-голяма тежест, и отново отначало повишаване на смъртността. Това е извънредно обезпокоително, отговорът не е елементарен ", разяснява доктор Зарчева. Тя гостува през днешния ден в рубриката " Гласът на " гостува доктор Василка Зарчева, която е инфекционист и сега работи в Covid - отделението на " Софиямед ". С нея беседваме за увеличаващия се брой на заболелите, смъртните случаи и лекуването на коронавирусната зараза.

Според лекарката има известна смяна на вируса, която се вижда в клиничното протичане, както и в зачестяването на тежките случаи.

" Според мен има известна разновидност на вируса, той се приспособява по необикновен метод към човешкия организъм, трансформира своята патогенност, някакси имунната система не може да се оправи с него. Противоепидемичните ограничения имат огромно значение, само че все пак, променливостта на вируса е от още по-голямо значение за тази смяна в заболяемостта и за злощастие - неприятният излаз нерядко ",  констатира още инфекционистът.

Д-р Зарчева позволи, че строгите ограничения напролет са съдействали за по-ниската заболеваемост тогава. Също по този начин подсети, че би трябвало да се заобикалят събиранията на доста хора на едно място и да се съблюдават хигиеничните правила.

Д-р Зарчева уточни, че коронавирусът наподобява по признаци на други вирусни инфекции, само че означи, че има и разлики - първоначално няма мощно изразена кашлица, хрема, а засягането на обонянието е доста особено.

При първи признаци тя предложи да се употребяват общоукрепващи средства, мултивитамини със селен, витамин Д, антиоксиданти, антипиретици, повече течности, както и да се усъвършенства клетъчният имунитет с имуномодулатори.

Специалистката акцентира, че антибиотикът се предписва единствено по преценка на доктор. Тя изрази запаси, че на всички всеобщо се дават антибиотици от една избрана група.

" По едно наставление на СЗО, което не беше напълно удачно, се дава на всички едно и също. Не може по този начин - като вакса за обувки, на всички едно и също да се изписва, един и същи антибиотик. Моите наблюдения са, че няма съвсем никакъв резултат. Преценката за антибиотик се прави от лекаря ", уточни доктор Зарчева.

Тя добави, че в този момент се следят някои клинични прояви, които преди по-рядко са се срещали, като комплицираност и дезориентация.

" Появиха се и някои тежки случаи на засягане на съдовете на белия дроб при наши пациенти, а това не беше такова постоянно събитие преди. Изобщо самата му негова патогенност, болестност, се промени, някак си е по-яростна. Не желая да тревожа хората, само че лекарите би трябвало да споделяме истината, каквато е. Много е значимо да се поддържа добър психически дух, тъй като когато хората са уплашени и мислят за неприятното, което ще им се случи, за затрудненията, това опорочава тяхната прогноза при срещата с вируса ", предизвести доктор Зарчева.

Тя е оптимист за лекуването на болните в тежко положение със сърфактанти. Именно доктор Зарчева описа преди месец за неин пациент, на който е било приложено това лекуване и то е дало позитивен резултат.

" Приложението у нас на сърфактанти и в другите страни е лимитирано. Проучванията са в начален стадий и в Русия, Франция, Съединени американски щати, Англия. Но то може да помогне на белия дроб да поддържа своите функционални благоприятни условия, с цел да се насища кръвта с О2.

Това е извънредно значимо, това защищава от полиорганна непълнота и редуциране на апаратната вентилация. Надявам се, че то ще потръгне, макар че е доста скъпо, тъй като няма нищо по-скъпо от човешкия живот ", заключи доктор Василка Зарчева.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР