Снимка: ПетелБългарите взимат най-малка сума за работа на час в

...
Снимка: ПетелБългарите взимат най-малка сума за работа на час в
Коментари Харесай

Евростат: Българите взимат най-малка сума за работа на час в Европейския съюз

Снимка: Петел

Българите взимат най-малка сума за работа на час в Европейския съюз. Това излиза наяве от данни на Евростат за междинните разноски за труд на час. Те демонстрират забележителна разлика сред държавите-членки на Европейски Съюз, като най-ниските почасови разноски за труд са регистрирани в България (6,5 евро), Румъния (8,1 евро) и Унгария (9,9 евро), а най-високи в Дания (45,8 евро), Люксембург (42,1 евро) и Белгия (41,1 евро). Това сочи ново проучване на Евростат за заплащането за труд в страните от Европейски Съюз, съобщи БГНЕС.

През 2020 година междинните разноски за час труд в цялата стопанска система (без земеделието и обществената администрация) се правят оценка на 28,5 евро в Европейски Съюз и 32,3 евро в еврозоната, спрямо 27,7 евро и 31,4 евро надлежно през 2019 година Тези оценки идват от данни за равнищата на разноските за труд, оповестени през днешния ден от Евростат.

Почасовите разноски за труд в индустрията са 28,8 евро в Европейски Съюз и 34,8 евро в еврозоната. В строителството те са надлежно 25,6 евро и 29,0 евро. При услугите почасовите разноски за труд са в Европейски Съюз 28,2 евро и в еврозоната 31,1 евро. В главно нестопанската стопанска система (с изключение на обществената администрация) те са надлежно 29,7 и 33,1 евро.

Двата съществени съставния елемент на разноски за труд са заплатите и разноските, разнообразни от заплатите (напр. обществени вноски на работодателите). Делът на разноските без заплати от общите разноски за труд за цялата стопанска система е 24,5% в Европейски Съюз и 25,0% в еврозоната.

Разходите за труд на час са се нараснали най-вече в Португалия.

Между 2019 и 2020 година разноски за труд на час в цялата стопанска система, изразени в евро, са нарастнали с 3,1% в Европейски Съюз и с 2,9% в еврозоната.

В рамките на еврозоната почасовите разноски за труд са се нараснали във всички държави-членки като се изключи Малта (-4,7%), Кипър и Ирландия (по -2,7%). Най-големият растеж е регистриран в Португалия (+ 8,6%), Литва (+ 7,5%) и Словакия (+ 7,0%), минимален в Люксембург (+ 0,5%), Финландия (+ 0,7%) и Нидерландия (+ 0,8% ).

За държавите-членки отвън еврозоната почасовите разноски за труд, изразени в национална валута, са се нараснали във всички държави-членки през 2020 година, като се изключи Хърватия (-1,0%), като най-голямото нарастване е записано в Унгария (+ 7,9%), България (+ 7,8% ), Чехия (+ 7,4%) и Румъния (+ 7,2%). Те са се нараснали минимум в Швеция (+ 1,1%) и Дания (+ 2,0%).

През 2020 година множеството държави-членки са въвели редица схеми за поддръжка, с цел да облекчат въздействието на пандемиите от COVID-19 върху предприятията и чиновниците. Те са в рамките основно на краткосрочни трудови договорености и краткотрайни съкращения напълно или отчасти обезщетени от държавното управление. Тези схеми нормално се записват като дотации (или данъчни облекчения), регистрирани с негативен знак в съставния елемент на разноските за труд без заплати.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР