снимка: ПетелКметът на Варна Иван Портних заяви в ефир, че

...
снимка: ПетелКметът на Варна Иван Портних заяви в ефир, че
Коментари Харесай

След като Варна пое още 80 милиона лева дълг Портних обяви: Няма нищо лошо!

снимка: " Петел "

Кметът на Варна Иван Портних съобщи в ефир, че се радва да разяснява вземането на заем от общината във връзка реализацията на инфраструктурните планове на града. „ Чувам много спекулации по тази тематика “, сподели той в предаването „ Позиция ” на Радио Варна.

Общината одобри предходната година решението да поеме нов дълг за 80 млн. лв. за общо 13 обекта, някои от които са ново строителство, други са за ремонт. Най-мащабният план е за ново рибарско пристанище в местността Карантината, както и създаване и ремонт на транспортната връзка с него.

30 млн. лв. от новия дълг ще бъдат взети като заем от банка, а останалите ще дойдат от заеми от „ Фонд за органите на локалното самоуправление в България – ФЛАГ “ ЕАД и

„ Регионален фонд за градско развиване “ АД (финансов медиатор на „ Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД).

" Дълговите иннструменти са средство за развиване. Това е привличане на един запас с който градът да се развива и ще донесе изгоди, както на варненци с усъвършенстване на градската среда, по този начин и на дребния и междинен бизнес ", сподели кметът на Варна. Според Портних не е толкоз значим размера на заема, а по какъв начин той е разчетен и бюджетиран като обслужване през годините. Кметът на Варна добави, че заемите които тегли общината дават отговор на всички условия на закона за обществените финанси.

По мотив построяването на стадион " Варна " и включването му като част от кандидатурата на България за Световното състезание по футбол 2030, Портних съобщи: „ Това е дългогодишна сага, един от проблемите, трупани с десетилетия. Принципал на сдружението се явява Общинският съвет, а представител там е господин Димитър Карбов. Това, което виждаме като доклади е, че към този момент са построени подземните паркинги, едната естрада, работи се по втората. Радвам се на вероятността и упоритостта на държавното управление за кандидатстване за домакинство на Мондиала през 2030 година, уповавам се това да докара и до по-бързото създаване и на стадиона “.

Преди време Димитър Карбов, представител на общинския съвет в сдружението " Спортен комплекс “ Варна, приветства изявлението на спортния министър Красен Кралев, че " стадион Варна може да се разшири от 20 000 на 40 хиляди места ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР