снимка: ПетелДелото срещу двамата холандски граждани - Робърт П. и

...
снимка: ПетелДелото срещу двамата холандски граждани - Робърт П. и
Коментари Харесай

Делото за контрабанда на 16 тона прекурсори за наркотици беше върнато за повторно гледане в Окръжния съд във Варна

снимка: " Петел "

Делото против двамата холандски жители - Робърт П. и Курт М., упрекнати за контрабанда на 16 тона прекурсори за опиати ще се преглежда още веднъж. При първото разглеждане делото завърши с присъда, която беше анулирана от Апелативен съд-Варна, заради установени процесуални  нарушения  и  производството беше върнато за ново разглеждане. В хода на правосъдното разследване новосформираният правосъден състав се води и по този начин се стигна до днешното разпоредително съвещание, оповестиха от пресслужбата на Окръжен съд - Варна. 

Според обвинителният акт, Робърт П. и Курт М. са упрекнати за това, че в интервала от 26.01.2017 година до 16.03.2018 година при изискванията на продължавано закононарушение, без съответно позволение, пренесли през Митнически пункт „ Пристанище Варна - Запад " над 16 222 тона прекурсори за произвеждане на наркотични субстанции. Предметът на контрабандата е в изключително огромни размери  на обща стойност 5 989 762,88 лева и съставлява изключително тежък случай.

Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, само че не била предопределена за Варна. Прекурсорите PMK –(4,297 тона) APAA (7,525т.) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Защитниците и подсъдимите показаха мнения по въпросите, които се преглеждат в разпоредително съвещание и направиха искане за изменение на мярката за неотклонение на Робърт П. и Курт М от „ задържане под стража “ в по-лека, мотивирайки се  с влошеното здравословно положение на Курт М., и с продължаващото близо 36 месеца задържане. Адвокатите и подсъдимите обявиха, и че са позволени основни процесуални нарушавания във етапа на досъдебното произвеждане – липса на превод на всички материали по делото, непредявяване на материални доказателства и забележки към обвинителния акт, които ограничавали правото на отбрана на двамата холандци. Отделно желаеха разпит на двама прокурори,  следили следствието по делото, оспорена беше и подсъдността му.

Варненският областен съд реши, че няма учредения за връщането на делото на прокуратурата и че обвинителният акт дава отговор на законовите условия. Като неприемливо дефинира настояването за осъществяване на разпит на двамата прокурори, следили следствието, защото са страна в производството.Отказано беше изменение на ограниченията за неотклонение на Курт М. и Роберт П.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР