Снимка: Петел, архивИзключително тревожни данни обяви пред Радио София адвокат

...
Снимка: Петел, архивИзключително тревожни данни обяви пред Радио София адвокат
Коментари Харесай

Адвокат Лавчева: През 2020 г. 19 жени са изгубили живота си от домашно насилие, има и пострадали деца

Снимка: Петел, списък

Изключително тревожни данни разгласи пред Радио " София " юрист Биляна Лавчева, ръководител на фондация „ АМЕ. Става дума за насилието над дами у нас. През последната година за обществения феномен се говореше като „ зараза в пандемията “.

2020 година беше черна и в това отношение – 19 дами изгубиха живота си от домашно принуждение, имаше и потърпевши деца, напомни юрист Лавчева. През миналата година организацията е била потърсена от над 200 дами с подобен проблем.

В началото на 2021 година бяха препоръчани позитивни промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Те са свързани със периодите, както и с криминализирането на множеството рискови действия, препоръчано е основаването на регистри на жертви и насилници, означи юрист Лавчева. Тя излази паника от растежа на принуждение над деца.

„ В България имаме закон против тези прояви, само че нямаме боязън от този закон “, акцентира специалистът. И подсети, че когато се дискутира по тематиката, не трябва да се омаловажава психическия тормоз – той е не по-малко рисков.

От фондацията не престават работата по създаване и обзавеждане на предпазено жилище за жертви от принуждение. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР