Снимка от прикачването на спътника “Метеор-М №2-1 към ускорителния блок

...
Снимка от прикачването на спътника “Метеор-М №2-1 към ускорителния блок
Коментари Харесай

Руски учени се оплакват, че не могат да използват собствените си спътници – повредените прибори и липсата на навременен достъп до данните не позволяват да се реагира адекватно при бедствия

Снимка от прикачването на спътника “Метеор-М ” №2-1 към ускорителния блок “Фрегат ” преди втория старт от космодрума Восточний през 2017 година. Напомням, че въпросното изстрелване приключи с неуспех и спътникът бе изгубен. Снимка: Роскосмос

Руски учени се оплакаха, че не могат да употребяват данните от съветските спътници и в случаи на бедствия и повреди се постанова да прибягват до услугите на задгранични спътници. За казуса през днешния ден заяви съветската медия Газета.Ру. 

Проблемът се изострил този месец, когато се е наложило да се работи незабавно по време на свлачището в Хабаровск. Учените от НИЦ “Планета ” (която е част от Росхидромет) са съумели да направят навременен разбор на бедствието благодарение на сателитни данни. Но за тази цел са употребявали данни от спътника на Европейската галактическа организация (ЕКА) “Сентинел-2А ” и японския геостационарен сателит “Химауари-8 ”. Не са били употребявани наличните съветски спътници за отдалечено сондиране на Земята.

Причината съгласно Газета.Ру, базирайки се на личните си източници от Росхидромет, се крие в неработещите принадлежности на борда на съветските спътници, както и в невъзможността учените да получават навреме данни от тях. 

“Например на борда на спътника “Сентинел-2А ” има локатор, допускащ да се вижда какво има под облаците, а на нашия сателит “Метеор ” локаторът не работи ”, съобщил източник на Росхидромет пред медията. “В случая със “Сентинел-2А ” ние просто преглеждаме архивните данни, които са с отворен достъп. Но фотоси от отечествените спътници получаваме единствено след направена поръчка. При това не постоянно се снабдявам с отговор ”. 

Освен това съгласно експертите се разчита най-много на работата на 21 задгранични спътника, до момента в който има единствено осем съветски. Също по този начин няма разполагаем съветски геостационарен спътник, който да е в положение да следи Далечния Изток. Осемте съветски спътника са следните: четири от серията “Канопус-В ”, два “Метеор-М ”, един “Електро-Л ” и един “Ресурс-П ”.

Положението е изключително тежко с двата “Метеор ”-а. От 1-ви октомври 2014 година “Метеор-М ” №1 е изведен от постоянна употреба, въпреки че съгласно Газета.Ру, той към момента предава информация за слънчевото време. А по отношение на “Метеор-М ” №2, потребителите имат искания към качеството на данните.

“В инфрачервените канали има разстройства, а данните от бордовия локатор не могат да се употребяват – той изпраща информация, чието качество не подхожда на техническите спецификации. Снимките са размазани – представете си, че резолюцията им е три километра, а декларираната е 500 метра. Освен това не работи и приборът МТВЗА-ГЯ, който мери температурата и влажността на атмосферата и който е значим за синоптиците и летците ”, оповестяват източниците.

Някои от инфрачервените канали на спътника “Електро-Л ” също не работят и има искания към получените данни от “Канопус-В ” №1. Не на последно място учените недоволстват, че не получават навреме информацията от спътниците. Това става единствено след поръчка и забавяния, а при естествени бедствия би трябвало да се работи неотложно.

“През октомври имаше наводняване в Сочи, ние подадохме поръчка за снимането на територията, само че Роскосмос ни даде фотосите след цели пет дни ”, недоволства различен неизвестен работещ.

В края на ноември стана ясно, че два от трите спътника “Ресурс-П ” са излезли от строя преди да свърши техният експлоатационен период. Потребителите обаче се оплакват, че даже и когато трите са били налични, информацията не е дошла в точния момент.

Напомням на читателите, че през днешния ден, на 27-ми декември, следва изстрелването на още два спътника “Канопус ” от космодрума Восточний. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР