Снимка от Панорама Плевенска епопея 1877 г.Панорама Плевенска епопея 1877

...
Снимка от Панорама Плевенска епопея 1877 г.Панорама Плевенска епопея 1877
Коментари Харесай

Днес Плевен празнува 145 години от освобождението си

Снимка от Панорама " Плевенска епопея 1877 година "
Панорама „ Плевенска епопея 1877 година “ ще работи с безвъзмезден вход на 10 декември, събота, когато ще бъдат маркирани 145 години от освобождението на Плевен, оповестиха от Регионалния военноисторически музей (РВИМ).

Със свободен вход ще са и всички други обекти на РВИМ в съботния ден. Тази година се навършват 145 години от освобождението на Плевен и 45 години от тържественото разкриване на панорамата.

От 8 декември стартират и деянията, отдадени на двете годишнини. В 13:30 часа в панорамата ще бъде показана празнична презентация във връзка 45 години от построяването ѝ.

В 16:00 часа ще бъде открита и галерия на същата тематика. Шест фототабла демонстрират моменти от строителството, осъществяването на художествената част и откриването на музея. В изложбата са експонирани палитра, маслени бои, работни и аварийни четки на Николай Овечкин, употребявани по време на художествените работи по панорамното и диорамното платно.

Сред експонатите е и магнетофонен запис с сказка на Овечкин за панорамата. Представени са истински документи, свързани с изработката на архитектурно-скулптурна облицовъчна панела по план на скулптора Кирил Мескин за панорамата, ордени и медали, грамоти и свидетелства за интензивно присъединяване, юбилейни комплекти и други материали, напомнящи за построяването на музея.

На 9 декември, от 14:30 часа ще бъде показан том 4 от „ Сборник Военноисторически музеи “. В същия ден от 16:00 часа е откриването на изложбата „ Руско-турската война 1877 – 1878 година в литографии и ксилографии “. Тя включва 35 гравюри от сбирката на Александър Алексеевич Авдеев.

На годишнината от освобождението на Плевен е отдадена и Националната филателна галерия „ Плевен Фила 2022 “, която ще отвори порти на 9 декември в 11:00 часа в изложбената зала на Регионалния исторически музей.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР