Снимка на заровено живо дете стана повод за разгорещени дискусии

...
Снимка на заровено живо дете стана повод за разгорещени дискусии
Коментари Харесай

В Самоков заровиха живо ромско дете! Затрупаха го с камъни!


Снимка на заровено живо дете стана мотив за разгорещени полемики до каква степен се простират крайностите и неприемливите човешки действия, граничещи с цялостна липса на човечност.
Фотосът на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Фейсбук с името "Простотията българска ". Снимката, съпроводена и с надпис "на сапун ", по-късно беше изтрита. Следите обаче водят към Самоков, оповестява Bulgaria ON AIR.
На фрагмента е снимано дете от оскъдно ромско семейство, което живее в барака. Момичето е на възраст сред 10 и 12 години. Снимката е направена от съседски деца - също роми, присмехулно и принудително.
"Тази издевателска фотография ми се коства, че е в следствие от едни по-широко публикувани в Самоков напрежения. Там опълчването сред българи и роми е добило доста крайни размери. Преди към 7-8 години даже имахме дело за ликвидиране на расова основа в града ", разяснява правозащитникът Юлиана Методиева.
По думите ѝ казусът е, че институциите в Самоков надълбоко неглижират протичащото се в гетото в кв. "Христо Ботев ". Противопоставянията сред българи и роми и сред роми и роми пък били в резултат на "едно поредно дискриминационно отношение " към ромите.
"Няма по какъв начин да знаем какво е подтикнало този, който е направил фотографията, към това. Често пъти обаче децата, а и някои възрастни, отиграват посредством подобен вид психодраматизации на действителността неща, които са видели в живота си ", означи психологът Пламен Димитров.
Експертът разяснява още, че доста постоянно един от проблемите в тези малцинствени общности е така наречен "идентификация с експанзията ", която те претърпяват в своя живот, когато следят какво се случва в обществото.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР