снимка МРРБСлед програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на

...
снимка МРРБСлед програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на
Коментари Харесай

Деница Николова: След края на програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападът да настигне южните райони

снимка Министерство на регионалното развитие

След програмния интервал 2021-2027 година чакаме Северозападният регион на България да настигне по стопански и демографски индикатори южните региони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна централна България ще бъде ориентиран сериозен финансов запас от новите европейски фондове.

Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова. Тя организира среща с представители на локалната власт от Северозапада, на която показа новия районен метод, интегрираните териториални вложения за бъдещия програмен интервал и главните цели на новата Оперативна стратегия „ Развитие на районите “, съобщи.

Николова означи, че регионите на Северозападна и Северна централна България ще са с превес във финансирането по отношение на останалите региони на страната поради ниските стопански и обществени индикатори. Към упования запас от Оперативна стратегия „ Развитие на районите “ ще има и спомагателни средства за поддръжка. Целта е да се реализира икономическо влияние. „ Залагаме развиване на територията и поддръжка на качеството на живот, с цел да създадем предпоставки хората да останат в обитаемоте места или да се завръщат в тях, а посредством икономическия растеж да се усилят и приходите на локално равнище “, уточни тя.

Заместник-министърът означи също, че няма да има обитаемо място без достъп до европейски средства, а посредством осъществяването на интегрирани териториални вложения ще се усвояват средства от всички оперативни стратегии за инфраструктурни и обществени ограничения. Николова даде образец, че градски и селски общини ще си партнират, с цел да осъществят взаимни планове, като индустриални зони, да вземем за пример.

Деница Николова изясни още, че през програмния интервал 2021-2027 година в Северозападния регион центровете на напредък са градовете Видин и Плевен, които ще имат самостоятелен клъстерен бюджет в границите на предпочитаната ос за градско развиване. В обсега на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще извършват интегрирани териториални вложения.

В рамките на срещата бяха определени и представителите на общините в Регионалния съвет за развиване на Северозападен регион и техните заместници. За представители на област Видин бяха определени кметът на Видин Цветан Ценков и кметът на Ружинци Александър Александров. От област Враца представители ще са кметът на Враца Калин Каменов и Маринела Николова – кмет на община Козлодуй. Ловешка област избра за свои представители в РСР кметовете на Ловеч – Корнелия Маринова, и кмета на Троян – Донка Михайлова. Кметовете на Монтана – Златко Живков, и на Георги Дамяново – Нина Петкова, ще съставляват област Монтана. От Плевенска област ще работят кметът на Плевен Георг Спартански, Цветан Костадинов – кмет на Червен бряг, и кметът на Белене Милен Дулев.

Това е вторият регион в страната, който избира представители на общините в районните препоръки, означи Деница Николова и приветства новоизбраните представители. Очаква се през месец октомври да се завърши със структурирането на препоръките в цялостен състав и да се изберат ръководители. Заместник-регионалният министър подсети, че всички общини би трябвало да разработят и одобряват проекти за интегрирано развиване. Без сходен стратегически документ регионите няма да имат достъп до еврофинансиране. „ Колкото по-рано се одобрят проектите, толкоз по-бързо ще има достъп до евроинвестиции. Добре е да се стартира и предварителна подготовка за съставяне на планови хрумвания и партньорства “, сподели още Николова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР