Снимка: МониторНяколкостотин овцевъди и козевъди излязоха на протест на главния

...
Снимка: МониторНяколкостотин овцевъди и козевъди излязоха на протест на главния
Коментари Харесай

Животновъди блокираха пътя София - Варна във Великотърновско, горят вълна и изливат мляко

Снимка: " Монитор "

Няколкостотин овцевъди и козевъди излязоха на митинг на основния път София – Варна, при великотърновското село Арбанаси, с гледище за държавна помощ и оставки в Министерството на земеделието, оповестява " Канал 3 ".

Фермерите упрекват страната за спешната обстановка в сектора през последните 10 години.

С патриотични маршове и крясъци " Оставка " към 500 овцевъди и козевъди затвориха основния път София – Варна при разклона за Арбанаси за към 10 минути. Те излязоха на пътното платно, възпламениха чували с въ́лна и изляха мляко в символ на митинг против " несъответстващата държавна политика към бранша ", оповестява БНР. Протестиращите нямат позволение за блокадата. 

На мястото са и десетки служители на реда.

На митинга беше призната и декларация до премиера Бойко Борисов с гледище за подобаващи държавни обезщетения за сектора.

Протестиращите желаят незабавни промени в бранша:

" Ще покажем, че ние не сме удовлетворени. Ние не желаеме да поносим повече това състояние на една безтегловност на бранша ", съобщи по-рано Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Животновъдите упорстват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

Заради срутва с 40% на изкупните цени на млякото животновъдите показват, че претърпените загуби са най-малко по 40 лв. на животно и предлаганата от земеделското министерство помощ, увеличена от 5 на 7 лв., е незадоволителна.

Отговорните институции реагираха на едно от главните претенции на националния митинг, ден преди започването му. Държавен фонд " Земеделие " разгласи, че отпуска 8 милиона лв. за стопаните на овце и кози, които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите желаеха държавна помощ от минимум 20 лв. на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срутва в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лв. се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко поради чумата по животните, взеха решение още във Фонда. Помощта се равнява на 25 лв. на животно.

Вчера фермери от Боляровска община, Ямболско, затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, в опит да попречат на ветеринарните експерти да умъртвят близо 2000 преживни животни поради съществуването на чума в района. Днес полиция ще окаже подпомагане и ще охранява ветеринарите, които ще евтаназират животните.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР