Снимка: Министерски съветПремиерът на Северна Македония пристигна в София за

...
Снимка: Министерски съветПремиерът на Северна Македония пристигна в София за
Коментари Харесай

Зоран Заев пристигна в България, Борисов го посрещна лично

Снимка: Министерски съвет

Премиерът на Северна Македония дойде в София за срещата си с Бойко Борисов. Българският министър-председател го посрещна персонално. Предстои да стартира срещата на върха от самодейността Берлински развой, на която тази година двете страни са съдомакини.

През юли 2019 година министър председателят Борисов взе присъединяване в срещата на върха в Познан, където точно беше оповестено поемането на семейството на Берлинския развой взаимно от България и Република Северна Македония. През предходните две години българският министър-председател също имаше присъединяване в подтекста на срещите на върха по самодейността – в Лондон през 2018 година и в Триест през 2017 година. Сериозните задължения, които министър председателят Борисов пое по отношение на самодейността са естествено продължение на поредната дейна политика на страната ни към Западните Балкани, както и на сполучливото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година, когато България съумя да издигне високо в дневния ред на Европейски Съюз тематиката за европейската вероятност на Западните Балкани, оповестяват от пресслужбата на Министерския съвет за Moreto.net.

Днес във форума на най-високо равнище посредством видеоконферентна връзка ще вземат участие водачите от Западните Балкани, немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, министър председателите – на Италия Джузепе Конте, на Гърция Кириакос Мицотакис, на Хърватия Андрей Пленкович, на Полша Матеуш Моравецки, на Словения Янез Янша. В срещата на върха ще се включат също ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, висшият представител по външната политика и политиката за сигурност на Европейски Съюз Жозеп Борел, европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи, генералният секретар на Съвета за районно съдействие (СРС) Майлинда Брегу, както и представители на ЦЕФТА, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейската капиталова банка, Банката за възобновяване и развиване, Световната банка и Регионалния център за младежко съдействие (RYCO).

Настоящата среща на върха в София надгражда постигнатото в границите на предходните шест срещи на този формат (в Берлин, Виена, Париж, Триест, Лондон и Познан) и утвърждава ролята на Берлинския развой като важен фактор за усъвършенстване на районното съдействие, в светлината на европейската вероятност на страните от района.

В рамките на взаимното домакинство на България и Република Северна Македония през 2020 година като главен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; съгласуваност сред хората, доближаване на младежите, в това число посредством обучение. Свързаността е от основно значение за района, защото посредством нея той може да стане по-силен и по-конкурентоспособен, изключително като се има поради, че районът съставлява пазар от към 20 млн. души. Нов детайл на актуалното съдомакинство на Берлинския развой е обявеният от Европейската комисия „ Зелен дневен ред “ за Западните Балкани като част от „ Зелената договорка за Европа “, както и новото направление – районното съдействие в областта на опазването на здравето.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР