Снимка: Мария Филева, БНРИмаме дълбоко различие как да се управлява

...
Снимка: Мария Филева, БНРИмаме дълбоко различие как да се управлява
Коментари Харесай

Асен Василев: С ГЕРБ имаме дълбоко различие как да се управлява държавата

Снимка: Мария Филева, БНР

" Имаме надълбоко разграничение по какъв начин да се ръководи страната... Ако се стигне до втори мандат, ще стартираме диалози с всички партии. Ще посочим основните политики, с които считаме, че България може да стане естествена европейска страна. Ще предложим кабинет с ясна стратегия. За състав ще посочим хора, които са и политици, и специалисти, които могат да свършат действително работата ". Това сподели пред БНР съпредседателят на Политическа партия Асен Василев

" Или прилагаме Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и слагаме и приходите, и разноските, или споделяме - няма да получим приходите, надлежно няма да създадем разноските. Не можем да създадем разноските, а да не получим приходите. Да направиш проект, в който правиш всички разноски и планираш, че няма да получиш приходите, като това ти прави дупка от 2,8 милиарда лв., това не е естествен проект на страната ", коментира Асен Василев във връзка проектобюджета на служебното държавно управление. И още: " Заложените за тази година финансови разноски са в размер над 10 милиарда лв.. Ако приемем, че този бюджет влезе в действие от 1 юли, за половин година това е нереалистично да се случи. Затова сме поискали от Министерството на финансите разбивка план по план каква е готовността тези пари да се похарчат. Преди да приказваме за целенасоченост, да забележим готовността ". 

Той категорично отхвърли теориите за банкрутирала страна и уточни:  " 2021 и 2022 г. завършихме с 3% недостиг. Тази година също ще бъде по този начин. Дългът като % от Брутният вътрешен продукт - декември 2020 година, декември 2021 година и декември 2022 година - спада. България има третия най-нисък растеж на дълг в целия Европейски Съюз през предходната година. Когато направихме бюджетът да работи за всички жители и компании, имаме най-голям растеж на износа в целия Европейски Съюз, втория най-голям растеж на индустриалното произвеждане в целия Европейски Съюз, стопански напредък от 3,9% по " Евростат ", имаме необятна обществена стратегия и понижаване на неравенствата, пенсионерите бяха над линията на беднотия, в този момент към този момент не е по този начин. Можем да имаме европейска обществена и естествена икономическа политика, която води до стопански растеж, която да бъде обективна и при която не би трябвало да се подвигат налозите. От Европа получаваме средства, с цел да вършим тъкмо това ". 

В предаването " Неделя 150 " Асен Василев подчерта, че налог " свръхпечалба " при компаниите би бил наказване и ограбване за това, че някоя компания се е справила добре. Според него такова решение би трябвало да се вземе след необятна полемика. 

Във връзка с договарянията за сформиране на държавно управление той увери, че ПП - Демократична България остават твърдо на позицията си да не поддържат държавно управление на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. 

" Имаме надълбоко разграничение по какъв начин да се ръководи страната... Ако се стигне до втори мандат, ще стартираме диалози с всички партии. Ще посочим основните политики, с които считаме, че България може да стане естествена европейска страна. Ще предложим кабинет с ясна стратегия. За състав ще посочим хора, които са и политици, и специалисти, които могат да свършат действително работата ". 

Интервюто на Явор Стаматов с Асен Василев в предаването " Неделя 150 " можете да чуете в звуковия файл. 

 

Инфо: БНР

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР