снимка: Live.Varna.bgНа кратка церемония преди Симфоничния концерт на 30 октомври,

...
снимка: Live.Varna.bgНа кратка церемония преди Симфоничния концерт на 30 октомври,
Коментари Харесай

Четири награди Феникс 2020 на Държавна опера Варна. Едната - посмъртно на Кузман Попов

снимка: Live.Varna.bg

На къса гала преди Симфоничния концерт на 30 октомври, Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, предложи на публиката да уважи с минута безмълвие, а по-късно и с овации паметта на умрелия предния ден дълготраен основен режисьор, емблемата на Варненската опера, Кузман Попов. 

По-късно тя разгласи и носителите на четирите годишни награди „ Кристален Феникс “ 2020, съпроводени с грамота. Първата премия открои брилянтната постановка и превъзходната сценография на премиерата „ Макбет “ от Джузепе Верди, върхово достижение на Опера в Летния спектакъл 2020, приветствана от оптимален брой фенове в изискванията на Коронавирус 19.

Маестро Страцимир Павлов бе отличен за превъзходните аранжименти на „ Кармен Фламенко “ и диригентското майсторство, с което изведе министър председателите на „ Кармен Фламенко “, както и на мюзикълите „ Чаплин “ от Крис Къртис и „ Парижката Света Богородица “ от Рикардо Кочанте, пожънали незабравим триумф в Опера в Летния спектакъл 2020, в изискванията на Коронавирус 19.

Силвия Щумф бе удостоена с „ Кристален Феникс “ за изключителна поддръжка и меценатство на фестивала Опера в Летния спектакъл 2020, който макар Коронавирус 19 остава в историята на оперния спектакъл с огромния зрителски интерес и креативната висота на изнесените спектакли.   

Журналистката Нина Локмаджиева получи „ Кристален Феникс “ за креативния ангажимент и високото професионално отразяване на Опера в Летния спектакъл 2020, която в изискванията на Коронавирус 19 се трансформира в едно от най-успешните летни издания на оперния спектакъл във Варна.

На рождения си ден, 30.10.2020,  щеше да е на сцената с цел да бъде отличен с премия „ Феникс “ за постановката си „ Макбет “ от Верди,  върхово достижение на Опера в Летния спектакъл 2020. 
Вместо това, напълно като в трагична опера, в планувания за празник час, почетохме с минута безмълвие паметта на огромния режисьор и сценограф, емблема на Варненската опера.

Кузман Попов вгради блестящото си обучение - театрална постановка при проф. Филип Филипов във ВИТИЗ и оперна постановка при проф. В. Фелзенщайн и Г. Фридрих в Комише Опер Берлин, в основаването на собствен автентичен жанр и висока театрална хармония. С неговия професионализъм и пословична придирчивост са белязани близо 150 трагични и оперни прочити, измежду тях на съвсем всички знакови опери от международната съкровищница, като " Травиата ", " Аида ", " Трубадур ", " Бохеми ",   " Симоне Боканегра ", " Бал с маски ", " Тоска ", „ Едип цар “, " Отело ", " Бохеми ", „ Княз Игор “, „ Норма “, „ Силата на ориста “ и др. 

Самото име на Кузман Попов е знак за режисьорска класа, приет и приветстван от рецензията и публиката освен в България, също в Испания, Италия, Германия, Гърция, Египет, Русия, Турция, Македония и други страни. 
Авторският натюрел на Кузман Попов победи в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той сътвори вълнуващи мостри на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати правилата на класическата постановка с усета си за актуалност и по този начин придаде нов искра на операта.

Многобройни са премиите на Кузман Попов, измежду тях „ Златна лира “ и „ Кристално огърлие “ на СБМТД, „ Почетен знак с лента на кмета на Варна “,  няколко награди „ Варна “, две награди „ Феникс “ на Варненската опера.
Признанието и обичта на сътрудниците и публиката следваха Кузман Попов в неговия осмислен и сбъднат живот на създател от огромна големина. 
Светъл беше земният му път, ярък да бъде и нататък!
А Варненската опера вечно остава негов дом!

От екипа на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР