Снимка: Канал3Събирането на лични данни се прави поне от един

...
Снимка: Канал3Събирането на лични данни се прави поне от един
Коментари Харесай

Димитър Ганчев: Събирането на лични данни е поне от един век

Снимка: Канал3

Събирането на персонални данни се прави най-малко от един век, в този момент единствено инструментите са по-съвършени, само че механизмите от времето на Бърнейс насам са едни и същи. Създава се психически профил за нашето държание, по какъв начин постъпваме в естествена обстановка, напрегнат, когато сме екзалтирани. Това съобщи в " Денят онлайн " по Канал 3 Димитър Ганчев, основен секретар на Интернет-общество България.

" Това се случва от 40-те години на предишния век, има книги и концепции - търсят се водачи измежду групи хора. В обществените мрежи ние би трябвало най-вече да внимаваме с тези, които въздействат на страстите ни ", посъветва той и изясни за какво.

" Казахме, че се насочва към нас информация, която да ни подтикне да създадем нещо. Самата информация не може да ни накара да създадем нещо, което не сме склонни да сторим, само че това може  да проработи, когато сме в несъмнено прочувствено положение и ни вкарват в него, като ни изнервят и ядосат по някакъв метод ", сподели Димитър Ганчев.

Той уточни, че в обществените мрежи ние непринудено сме дали данните си във връзка скорошния скандал с изтекла персонална информация на милиони консуматори от Фейсбук. 

" Аз персонално не мисля, че ще се случи кой знае какво с Фейсбук, може би чак през идващите няколко петилетки ", добави Димитър Ганчев.

Финансистът Румен Гълъбинов означи, че събирането и обработването на персонални данни в интернет и обществените мрежи се е трансформирало в доста огромен международен бизнес.



 

" Аз желая да потегли от стопански смисъл на нещата, тъй като Интернет и обществените мрежи са международен бизнес за милиарди. Не единствено за бизнес реклама, само че и с политически цели - за рейтинги, за известност ", сподели Румен Гълъбинов.

" И въз основата от психоаналитични профили се насочат съответните послания към тъкмо избран кръг хора, за които се знае по какъв начин биха реагирали и по какъв начин ще реагират ", сподели Румен Гълъбинов.

" Не всеки любителски може да стигне свободно до нас или просто аматьорски. Затова е професионален методът, по тази причина се влагат средства, това са акции, които да могат да се прицелят тъкмо към въпросната публика, това е доста тънка работа. Самостоятелен тип бизнес. И ние, като консуматори, би трябвало да сме готови и да мислим по какъв начин си даваме данните ", сподели той.

Димитър Ганчев предизвести, че даже занимателните хороскопи в мрежите не са толкоз безобидни.

" И с хороскопите, забавлявайки се, това е направено с една единствена цел - да ви събере данните. Въздържайте се с приложенията, в случай че не са ви толкоз нужни. Следващата стъпка е по какъв начин да се предпазим от въпросното въздействие, само че не мисля, че това е допустимо - подобен биологичен тип сме ", сподели Димитър Ганчев, като разкри, че в групите с другари в мрежите има и роботи, които събират и обработват информацията.

" Това, че се интересувате от този или оня филм, кое харесвате, на кое с какво лице реагирате, това разрешава да бъдете профилирани доста детайлно - може даже да се отгатне какво детство сте имали, в случаи те ни познават по-добре от нас самите ", продължи Ганчев.

Той посочи, че този развой няма по какъв начин да го спрем: " Трябва да свикнем с това. Една част от приятелите в мрежата не са хора, а измежду тях има роботи - от 1000 другари има несъмнено 40 робота. Те вършат следното: вие кликате някъде " лайк ", роботът праща имейлче, че еди-кой си кликва на това и това. И тези данни се пазят там ", обясни специалистът.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР