Снимка: Канал 3Социалният министър Бисер Петков също е изненадан от

...
Снимка: Канал 3Социалният министър Бисер Петков също е изненадан от
Коментари Харесай

Бисер Петков също е изненадан от острата реакция на майките

Снимка: " Канал 3 "

Социалният министър Бисер Петков също е сюрпризиран от острата реакция на майките на деца с увреждания на вчерашната обществена комисия поради текстовете в Закона за персоналната помощ. Жените обявиха, че хвърлят прахуляк в очите им и се заканиха да продължат митингите, оповестява " Канал 3 ".

" До понеделник вечерта всички страни работеха дружно в работен формат и упованието беше, че има единодушие по тези текстове ", недоумява министърът.

" Явно има още някои неща по тези текстове, които би трябвало да бъдат изчистени, с цел да бъде изчистено изцяло доверието. Ще работим за това ", добави той. Фактът, че законопроектът е бил подсилен на второ четене в множеството текстове, освен това единомислещо, показвал, че е налице воля да бъде признат дружно с другия - за хората с увреждания. Петков се надява да си доизгладят недоразуменията в продължаваща връзка. Около 23-24 000 са потребителите на услугата персонален помощник. До септември хората, които получават тази услуга, ще продължат до тогава да я получават по досегашния ред.

Същевременно те ще имат право да минат оценка за установяване на персонална помощ. И от 1 септември ще се даде персонална помощ, подсигурява министърът.

По думите му не може занапред да се направи напълно прецизен план какви ще бъдат резултатите от една самостоятелна оценка на потребностите, каквато ще се прави на база на методика и за всяко едно лице поотделно.

Средствата ще бъдат предоставени по бюджета на общественото министерство и в границите на бюджет на 283 млн. Винаги може да се обезпечи, в случай че има по-висок разход за последните няколко месеца, когато към този момент е планувано да се получи такава персонална помощ, сподели Бисер Петков. Право на персонална помощ имат хора с увреждания, които са над 90% с непозната помощ и деца с увреждания, които са над 50% непозната помощ. Разчетите на общественото министерство са, че става въпрос за към 80 хиляди души. Това обаче е самостоятелно предпочитание, а част от хората с увреждания получават добавка за непозната помощ и част от тези фамилии получават фамилна помощ за деца в най-високия размер 1130 лева Това ще бъде преценка, откакто минат на оценка и бъдат избрани броят часове, а идната стъпка е да подадат заявление до кмета на общината по местоживеене, с цел да им бъде обезпечен помощник, изясни Бисер Петков.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР