Снимка: Канал 3Омбудсманът Мая Манолова поиска Министерството на здравеопазването да

...
Снимка: Канал 3Омбудсманът Мая Манолова поиска Министерството на здравеопазването да
Коментари Харесай

Мая Манолова: Още 12 болници са пред фалит

Снимка: " Канал 3 "

Омбудсманът Мая Манолова изиска Министерството на здравеопазването да отдели средства за лечебните заведения, които са в тежко финансово положение. Тя разгласи, че с изключение на лечебните заведения във Враца и Ловеч, за които се приказва най-вече в последните дни, още 12 лечебни заведения са пред банкрут, предава БНР.

Това тя разгласи по време на полемика, отдадена на проблемите в бранша, която бе проведена от нея.

Манолова прикани за безлимитно опазване на здравето. Омбудсманът заключи и жалбите, постъпили при нея от началото на годината. 

Според Мая Манолова най-вече тъжби са постъпили поради липса на достъп до здравна помощ, както и до качествена здравна помощ, поради липса на достъп до медикаменти и до медицински произведения, както и за доплащане на тези медикаменти и медицински произведения. 

Вижте още вести от България!

" Жалби са постъпили от съсловните организации на персоналните лекари, на медицинските сестри, на болнични шефове, като медицинските сестри и персоналните лекари, проведоха митинги поради ниски заплати и тежестта в работата ”, разгласи Манолова. 

Тя прикани и Националната здравноосигурителна каса да изплати 150-те милиона лв., насъбрани от неизплатена надлимитна активност за последните години, както и здравният министър най-накрая да показа пред обществеността новия здравен модел за ръководство. 

" При установяване бюджета в здравето поискахме една година успокоение, само че това не стана, тъй като промяна нямаше ", уточни депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов по време на полемиката. 

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова отвърна, че са извършени положителни законодателни ограничения, само че: " Важно е да се регистрира и какъв % на тези тъжби са основателни ". 

" Системата се дофинансира над 50 на 100 от пациентите ", заяви ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Венцислав Грозев. 

Проблемите с младите фрагменти също бяха наранени, както и със съотношението лекари, медицински сестри, неостойностеният медицински труд, брой кревати и подготвеност на лечебните заведения. 

" На хората не е обяснено също така, че в някои случаи изходът от лекуването е нежелателен ”, разясни ръководителят на общопрактикуващите лекари доцент Любомир Киров.

Заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева потвърдим, че доникъде на годината ще има нов здравен модел на ръководство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР