Снимка: iStock by Getty Images Въведените системи за отговорност на

...
Снимка: iStock by Getty Images Въведените системи за отговорност на
Коментари Харесай

Светът губи вода за 5 млн. души годишно заради текстилните продукти

Снимка: iStock by Getty Images

Въведените системи за отговорност на производителя са в осъществяване на условието на РДО към страните членки да вкарат разделно събиране на текстилни боклуци до 1 януари 2025 година

В плана на изменение на РДО, Европейска комисия предлага да няма цели за разделно събиране на текстил. Вместо това Комисията обвързва разделно събрания текстил с този, който е генериран - т.е. належащо е да се следи съотношението разделно събран текстил към общо генериран текстил за съответната година.

Според в началото събрани данни от ЕАОС по този индикатор - съотношението разделно събран текстил към общо генериран текстил - България е сред 8 и 10 %, за разлика от първенците Австрия и Германия, където съотношението е над 60%.

Във Франция, където от години съществува въведена отговорност на производителя, това съответствие е над 30%, което е над междинното за страните от Европейски Съюз - почти 20 %. Белгия и Нидерландия са също над 30% като съответствие разделно събран/ генериран текстилен боклук. Това демонстрира, че груповите системи са сполучлив модел за разделно събиране на текстилни боклуци.

Според събраните данни от ЕАОС, за наново употребен текстил за 2021 година, без данни за България, да вземем за пример Германия рапортува към 200 хиляди тона наново употребен текстил.

Разширената отговорност на производителя - първата крачка в вярната посока

Снимка: iStock by Getty Images

Организациите по оползотворяване са израз на разширената отговорност на производителя, която става наложителна за текстила и обувките за страните - членки в ревизирания план на Рамковата инструкция на боклуци. В България такава отговорност към момента няма, за разлика от доста други европейски страни. Въвеждането й е нужна стъпка не просто поради законовите условия, а и тъй като ще способства за конкурентоспособна европейска рециклираща промишленост, позволяваща кръговата стопанска система и запазвайки ресурсите за бъдещите генерации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР