снимка: Институт GATE Моделите, които успяват са точно такива като

...
снимка: Институт GATE Моделите, които успяват са точно такива като
Коментари Харесай

Премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел откриха новата високотехнологична сграда на институт GATE

снимка: Институт GATE

Моделите, които съумяват са тъкмо такива като GATE - горещи, доста значими научни тематики на фронта на международната просвета в съдействието с едни от най-хубавите в света - Технологичния университет Чалмърс. И въпреки това, тази фундаментална просвета се употребява за приложения, потребни за всички нас ", означи министър председателят акад. Николай Денков.

" GATE е образец за стабилно съдействие в прехвърлянето на софтуерно познание и опит. То се гради въз основа на съответни резултати, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. - Вие превръщате научните достижения в на практика решения от социална изгода. Вие показвате, че да си визионер не е задоволително. Вярвам, че новата високотехнологична инфраструктура и постройката на GATE ще бъде основен фактор в развиването на устойчивата изследователска просвета в България. Вярвам, че тя ще даде опция на още хиляди български гении да осъществят концепциите си на родна земя.

фотография: Институт GATE

Днешното събитие ни приканва да бъдем отворени за нововъведенията. Да надскочим границите на креативност, които сме начертали, да участваме в развиването на една приобщаваща среда - мотор за основаване на нововъведения от световно значение, сподели още тя.

Директорът на GATE, проф. Силвия Илиева, показа достиженията на Института като посочи ролята на 49-членния интернационален екип от откриватели и специалисти. Тя акцентира задачата на организацията - да бъде проводник на смяната в националната система за проучвания и нововъведения, да сътвори неповторима изследователска среда, която да сложи България на картата на Европа и да работи върху проблеми с публично значение. Като метод за реализиране на тази цел тя означи съдействието с над 250 сътрудници от България и Европа, участията в европейски начинания, в над 20 национални и интернационалните планове, основаването на над 85 изявления в реномирани издания и първата магистърска стратегия " Технологии за огромни данни " взаимно с Факултета по математика и информатика на СУ.

фотография: Институт GATE

" Днешното събитие е знаменателно, тъй като тук си проличава политическата воля да сложим България на картата на Европа, проличава си силата и желанието да покажем по какъв начин технологиите могат да работят в интерес на обществото ", посочи в приветствието си ректорът на СУ " Св. Климент Охридски ", проф. Георги Вълчев.

Председателят на УС на GATE и досегашен ректор на СУ, проф. Анастас Герджиков, изрази гордостта си от това, че Алма матер взе участие във всички Центрове за върхови достижения в страната. Той благодари на откривателите и на проф. Илиева, " която се оправи с всички проблеми около градежа на новата постройка, с което я приветствам ".

фотография: Институт GATE

Сред формалните посетители на събитието бяха също Константин Павлов, кмет на регион Лозенец и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на изпълнителна организация " Програма за обучение ", представители на Европейската комисия.

След формалното разкриване на постройката събитието продължи с годишния конгрес на GATE, чиято първа сесия показа " Визия за данните, изкуствения разсъдък и пространствата от данни ". В нея участваха изтъкнати интернационалните специалисти и бизнес водачи измежду които представители на Министерството на нововъведенията, Big Data Value Association, Технологичния университет Чалмърс, Европейската обсерватория за цифрови медии, и други

Двудневното събитие включва също тематични панели, отдадени на " умната " промишленост, градските цифрови двойници, цифровото опазване на здравето, дезинформацията и самодейностите на GATE като тестови център на НАТО. Част от програмата е и уъркшоп за градските цифрови двойници, както и демонстрации и постер-сесии, които разкриват резултатите от работата на GATE по разнообразни планове.

фотография: Институт GATE

Тематичните сесии са отдадени на ролята на обмена на данни и изкуствения разсъдък за развиването на интелигентна промишленост, цифрово опазване на здравето и градове на бъдещето. Във фокуса на конференцията е и противодействието на дезинформацията на локално и районно равнище, както и функционалностите на GATE като тестов център за нови технологии с двойно предопределение в границите на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на нововъведенията в защитата (DIANA).

От 8 до 10 декември в границите на форума " Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation " институт GATE ще бъде хазаин на дружно с уредниците на най-големия хакатон в тази сфера - (Architecture, Engineering and Construction Hackathon). Първото по рода си събитие в Централна и Източна Европа, подкрепено от тази общественост ще насърчи връзката сред осведомителните технологии, международни специалисти и представители на компании, работещи в сферите на архитектурата, строителството, подвижността и градското обмисляне, като крайният предстоящ резултат е решение на съответни проблеми, свързани с развиването на градската среда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР