Снимка Георги Марков, ФБВърховенството на закона е проблем, както за

...
Снимка Георги Марков, ФБВърховенството на закона е проблем, както за
Коментари Харесай

Орбан плаши ЕС с вето, заради новото изискване за Върховенство на закона в страните членки

Снимка Георги Марков, ФБ

Върховенството на закона е проблем, както за ръководещите в България, по този начин и за Виктор Орбан в Унгария.

Твърдата властническа ръка тук и там няма да има достъп до милиарди от еврофондовете, тъй като те ше бъдат обвързани в върховенството на закона, а не с върховенството на властимащите.

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан изпрати писмо до немското председателство на Съвета на Европейски Съюз, в което предизвести, че ще наложи несъгласие на европейския бюджет, заяви Франс прес. Неговият претекст е обвързван със сключеното съглашение, което ще лиши от еврофондове страните членки, в случай че те нарушават върховенството на закона, предае Свободна Европа.

“Въпреки че Унгария е поела ангажимент в интерес на съдействието, предвид на последните събития, тя не може да обезпечи единодушието, належащо за пакета [от мерки], утвърден през юли ”, се споделя в писмото, изпратено до ръководителите на Европейска комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, представено от унгарския уебсайт mandiner.hu.

Дебатите сред немското председателство на Съвета на Европейски Съюз и представители на Европейския парламент доближиха до авансово съглашение, посредством което прекъсването на еврофондовете ще се отнася освен за случаите на директни злоупотреби, само че и когато страните членки нарушават независимостта на правосъдната система или човешките права.

Още през лятото, при разискване на въвеждането на сходна мярка, Унгария и Полша заплашиха, че ще блокират приемането на новия европейски бюджет за интервала 2021-2027 година

През август Франция съобщи, че ще настоява достъпът до договорените от държавните управления на Европейски Съюз 750 милиарда евро за превъзмогването на рецесията от COVID-19 да бъде привързан със спазването на върховенството на закона. Тогава Париж предложи и финансови наказания за страните, които не съблюдават основното условие.

Според Орбан препоръчаните ограничения против върховенството на закона са основани на “неясни правни дефиниции ”.

“Такива трудноопределими концепции основават опция за политически злоупотреби и нарушават условието за правна изясненост “, написа още унгарският министър председател в писмото си.

В последните години против Полша и Унгария бяха стартирани наказателни процедури за нарушение на върховенството на закона. Процедурата по член 7 от Лисабонския контракт планува като последна мярка лишаване на правото на глас в Европейски Съюз на онази страна, която нарушава главен принцип на Общността. Един от главните правила е върховенството на закона.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР