Снимка: Георги Ангелов/FacebookБългария надмина заветните 80% запълненост на газохранилището в

...
Снимка: Георги Ангелов/FacebookБългария надмина заветните 80% запълненост на газохранилището в
Коментари Харесай

Отчитаме най-ниската цена на природния газ в Европа от края на пролетта

Снимка: Георги Ангелов/Facebook
България надмина заветните 80% запълненост на газохранилището в Чирен, само че по-интересното е, че запълването продължава с висок ритъм, тъй че до края на месеца е реалистично да се надмине и 90% запълненост. Така България ще се приближи до средноевропейското равнище, което все още е 91.67% и продължава да пораства, въпреки и умерено. Засега нещата се движат съгласно оптимистичните прогнози (песимистите твърдяха, че без съветски газ изобщо не могат да се запълнят газохранилищата даже на 80%, камо ли над 90% – само че не щеш ли може).

Германия, една от най-проблемните страни от позиция на взаимозависимост от съветски газ даже надмина 95% запълненост на газохранилищата и се приближава до прилежащите Франция и Полша (98%) и Белгия и Дания (близо 100%).

Но това не е всичко. Освен цялостни газохранилища, европейските страни влагат и в нова инфраструктура, с цел да могат да получават спомагателни доставки на газ. Нидерландия предишния месец откри новия терминал за полутечен газ в Емсхавен (построен за рекордно малко време), Финландия и Естония до няколко седмици също ще открият новия терминал в Инга, Германия строи най-малко 7 терминала, може би 2-3 ще тръгнат още тази зима. Гърция и България също строят нов терминал в Александруполис и така нататък

Увеличава се и свързаността – да вземем за пример, България приключи газопровода до Гърция, а Полша приключи газопровод до Дания и Норвегия. И, основно, на 13 октомври беше рестартиран остарял газопровод с потенциал от 100 гигаватчаса дневно, по който Франция стартира да доставя газ за Германия. Това е доста потребно, защото Франция има терминали за полутечен газ и по този газопровод газът може да стига до Германия, която към момента няма нито един терминал.

Някои енергийни компании употребяват и по-екзотични способи да се приготвят за зимата. Например, газови компании наемат танкери, пълнят ги с полутечен газ и ги закотвят в морето в очакване на високото ползване през зимата. А някои възнамеряват още по-екзотични планове – наемат плаващи електрически централи, които създават ток от газ, мазут или други горива и могат бързо да се конфигурират на всяко пристанище. Турската компания Karpowership (която има флотилия от такива кораби-електроцентрали) разгласи, че е в договаряния с четири европейски страни за зимата. Плаващите централи могат да създават до 2 гигавата електричество и цената на тока е много по-ниска от пазарните цени сега.

Но най-интересното в обстановката на енергиен недостиг е, че сега по едно и също време газохранилищата са цялостни, а потреблението на газ е ниско, тъй като зимата не е почнала. Това основава свръхпредлагане на газ и надлежно цените падат. В момента отчитаме най-ниската цена на природния газ в Европа от края на пролетта, макар че доставките на съветски газ фрапантно понижиха и са съвсем нулеви. Булгаргаз също се възползва от обстановката и съумя да реализира по-добра цена при доставките на газ за идващия месец.

Разбира се, за оптимално добра цена би трябвало да имаме непокътнати слотове на терминал за полутечен газ – което ще ни даде достъп до международния пазар и ще можем да се възползваме от конкуренцията сред голям брой снабдители. В тази връзка е значимо идната седмица Булгаргаз да взе участие на годишния търг на Ревитуса и да успее да резервира слотове за цялата последваща година. Междувременно, би трябвало ускорено да се приключи и новия терминал в Александруполис, с цел да не подвластен от слотове и стеснен потенциал.

Текстът е оповестен във Facebook профила на създателя, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР