Снимка ФокусВсяка държава има право на собствен избор за националната

...
Снимка ФокусВсяка държава има право на собствен избор за националната
Коментари Харесай

Руският посланик в Скопие за членството в НАТО: Македонският народ не иска да бъде използван като пушечно месо

Снимка Фокус
Всяка страна има право на личен избор за националната сигурност без значение дали това ще е участие в НАТО или военна индиферентност. Това съобщи посланикът на Руската федерация в Македония Олег Шчербак, говорейки пред студентите във Факултета по сигурност, предава скопският ефирен канал „ Сител “, представен от Фокус.
„ Всяка страна би трябвало независимо, посредством референдум и с почитание към волята на болшинството, да вземе решение за участие в съюзи. В Европа съществуват сполучливо военно неутрални страни и сходен метод към решаването на националната сигурност е разумен “, сподели Шчербак.
Руският посланик акцентира, че ефикасната сигурност в XXI век може да бъде построена единствено въз основа на груповата сигурност и със взаимните старания на всички дребни и огромни страни.
Според него НАТО е боен политически блок, основан от Съединени американски щати за да се опълчи на Организацията на Варшавския контракт, само че макар че не съществува от 30 години, НАТО продължава да се популяризира на изток.
„ Статут на военна индиферентност на Македония може да й даде доста, следователно тя ще бъде отворена за всички и ще бъде в положение да осъществя икономическите и обществените ползи на жителите, без да бъде под тежестта на европейската взаимност. Знаете добре, че когато солидарността е сложена над здравия разсъдък, това е съдбовно за националните ползи “, акцентира Шчербак.
Същевременно той означи, че има агитация, която Русия съставлява като агресор и че балканските страни са принудени да създадат неестествен избор сред Изтока и Запада.
„ Последствията от това са известни на Украйна, която беше сложена под подобен ултиматум, което провокира разкол и революция. За страдание нашите западни сътрудници не са научили нищо от това “, заключи съветският дипломат.
Шчербак твърди, че Македония се намира на огневата линия на Съединени американски щати и Русия, и разяснява, че балканските нации са тласкани към изолираност и усилване на русофобията.
„ Руската федерация не може да не бъде загрижена от военната теория на НАТО, в която Русия е оповестена за враждебна. Това е доста рискова игра и не бихме желали Македония да бъде въвличана в това. Македонският народ да бъде употребен като пушечно месо, а територията й- като база на НАТО “, съобщи Шербак.
Твърденията, че участието на НАТО в Македония ще донесе мир и непоклатимост на страната, Шчербек дефинира като мит.
„ Не ви увещавам, че НАТО е зло, само че аз просто споделям, че при сходна стъпка следствията би трябвало да бъдат оценени доста добре. Влизането в подобен нападателен съюз е предизвикателство и сериозен избор за всяка страна. Политиците би трябвало да са наясно с отговорността си и да бъдат ръководени от поговорката „ Три мери мери, веднъж режи “, бе съветът, който съветският дипломат насочи към ръководещите в Скопие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР