Снимка: ЕРА/БГНЕСГърците излизат отново на протест за името Македония. Центърът

...
Снимка: ЕРА/БГНЕСГърците излизат отново на протест за името Македония. Центърът
Коментари Харесай

В Атина излизат на протест за името Македония

Снимка: ЕРА/БГНЕС
Гърците излизат още веднъж на митинг за името " Македония ". Центърът на столицата Атина се чака да бъде блокиран, а градският превоз няма да работи.
В демонстрацията в Солун преди две седмици се включиха повече от 90 хиляди души от цялата страна, а на днешния митинг, съгласно уредниците, ще се съберат над един милион души, съобщи БНР. Гърция счита, че името на северната й съседка крие териториални искания към северната гръцка област Македония.
Протестът обаче е доста по-различен от солунския. Сега той е подсилен от гръцката православна черква и, съгласно наблюдаващи, има и антиправителствен темперамент.
Тази седмица интернационалният медиатор Матю Нимиц посети Атина и Скопие. След срещите си с гръцките и македонските политици той съобщи, че чака решението на разногласието да пристигна в околните месеци.
Митингът е проведен от крайнодесни гръцки политици и партии, подсилен е от профашистката „ Златна зора “ и групировката " Рубикон ", която заплаши с проливането на кръв, съобщи БГНЕС. Организаторите на сборището упорстват за „ обща граница със Сърбия “, икономическо задушаване на Република Македония и по никакъв метод терминът Македония да не бъде употребен в наименованието на страната. " Ако не се стигне до допустим компромис, Гърция би трябвало да постави старания за смяна на границите, с цел да граничи със Сърбия ”, сподели един от уредниците, ръководителят на Движението " Гръцко решение " Кирякис Велопулос. Според него " американците желаят да основат протекторат на север от Гърция, с цел да минират съветските ползи ".
Водещите гръцки политици не поддържат този митинг. Те схващат, че не могат повече да отсрочват решението на въпроса с името, което не е от изгода на Атина. Самият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че Република Македония е приета под това име от доста страни по света и в името на страната терминът Македония ще попада по един или различен метод. Нещо повече, Ципрас означи, че не решаването на противоречивия въпрос единствено ще подкопае в допълнение позициите на Гърция. Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който съобщи, че „ схващането, че Македония е единствено гръцка, е доста неприятно “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР