Снимка ЕПА/БГНЕСКитайски учени са успели да клонират два дългоопашати макака

...
Снимка ЕПА/БГНЕСКитайски учени са успели да клонират два дългоопашати макака
Коментари Харесай

Китайци клонираха маймуни по метод, създал овцата Доли

Снимка ЕПА/БГНЕС
Китайски учени са съумели да клонират два дългоопашати макака със същата технология, с която преди над 20 години бял свят видя клонираната овца Доли в достижение, което може да докара до възстановяване на проучванията на човешки болести, съобщи Франс прес, представена от БНР.

Двамата близнаци Хуа Хуа и Чжун Чжун се родили в Института по невронауки в Шанхай на Китайската академия на науките вследствие на траяли години проучвания на техника за клониране, наречена стоматичен клетъчен нуклеарен трансфер.

Досега тази технология е била употребена за клониране на над 20 разнообразни скотски типа, след които кучета, прасета, котки, само че използването? за примати се оказало изключително мъчно.

Раждането на бебетата макаци, които в този момент са на 6 и 8 седмици, повдига обаче етични въпроси за това какъв брой близо са учените до клониране на човек.

По принцип хора могат да бъдат клонирани с тази техника, декларирал Мумин По - шеф на института в Шанхай. Според него с клонирането на макаците е преодоляна значима софтуерна преграда.

Този метод може да бъде употребен един ден за основаване на огромна популация от генетично идентични маймуни, които да бъдат употребявани при медицински проучвания, като по този начин се избегне залавянето им в дивата природа, прибавя Националното радио.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР