Снимка: ДарикЖители на Галата са се заели да превърнат в

...
Снимка: ДарикЖители на Галата са се заели да превърнат в
Коментари Харесай

Ентусиасти в Галата превръщат сметище в парк

Снимка: ДарикЖители на " Галата " са се заели да трансфорат в парк остаряло хранилище за строителни боклуци. Със лични сили и средства те към този момент са засадили 300 дървета и над 160 линейни метра шубраци, оповестява Дарик.

За реализация на концепцията основаното от запалянковците съдружие “Парк Борисова градина – Галата " изиска от Община Варна да им бъдат предоставени безплатно 16 декара общински терен в крайния варненски квартал. 

Първоначално комисията “Собственост и стопанство “ даде позитивно мнение на настояването. Впоследствие Общинският съвет не гласоподава това предложение с аргумента, че теренът е обществена общинска благосъстоятелност и локалният парламент не може да се разпорежда с него.

Парцелът се намира в горната част на квартала, на границата със селищно образувание Прибой. Теренът е с комфортна и налична локация, защото се намира напълно покрай обръщача на рейсовете. 

В " Галата " в никакъв случай не е имало същински парк, акцентира Янчо Янчев. Бившият горски жандарм и радикален гражданин на варненския квартал е мотор на концепцията за обособяването на място за разходка и отдих. 

Работата по бившето строително бунище стартира преди няколко години с  подравняване на терена. Осигуренa е подобаваща пръст. Редовно се коси и се садят нови растения. Снага към този момент извисяват пауловнии,  ясени, кедри,  кипариси,  червенолистни сливи, японски вишни и чашкодрян.

Сдружението не е кандидатствало и няма да кандидатства за финансиране по публични стратегии. Не чакат и общинска помощ, с изключение на даване на терена за парк, който те да стопанисват. Те са и твърдо срещу там да има търговски обекти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР