Снимка: CSD Berlin - Berlin Pride/FacebookВ събота полицията влезе в

...
Снимка: CSD Berlin - Berlin Pride/FacebookВ събота полицията влезе в
Коментари Харесай

Полицията влезе в сблъсъци с хулигани, но ЛГБТИ парадът в Сърбия се състоя

Снимка: CSD Berlin - Berlin Pride/Facebook
В събота полицията влезе в конфликти с крайнодесни протестиращи, до момента в който няколко хиляди души се включиха в шествие на ЛГБТИ в Сърбия по случай края на седмицата на ЕвроПрайд – събитие, което всяка година се организира в друг европейски град, съобщи „ Ройтерс “. 

Полицията влезе в конфликт с две националистически групи, които се пробваха да нарушат шествието, заяви министър-председателят Ана Бърнабич и добави, че 10 служители на реда са леко ранени, пет полицейски коли са развалени, а 64 протестиращи са задържани.

От фрагменти в интернет се вижда, че и футболни хулигани са се присъединили в анти-прайд събитието.

„ Много се гордея, че успяхме да избегнем по-сериозни произшествия “, сподели пред кореспонденти Бърнабич, която сама е първият хомосексуален министър председател на Сърбия.

След митинги на националисти и религиозни групи държавното управление забрани шествието предходната седмица. Но след апелите на представители на Европейския съюз и правозащитници, то позволи скъсен маршрут на шествието.

Участниците изминаха няколкостотин метра до Ташмайдан, където се състоя концерт.

Към шествието се причислиха посланикът на Съединените щати в Сърбия Кристофър Хил и специфичният докладчик на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик.

Предишни сръбски държавни управления са забранявали прайдовете, което е предизвиквало рецензии от страна на групи за отбрана на правата на индивида и други. Някои прайдове при започване на 2000 година срещнаха яростна опозиция и бяха белязани от принуждение.

Но последните прайдове в Сърбия минаха спокойно – смяна, посочена от уредниците на ЕвроПрайд като една от аргументите Белград да бъде определен за хазаин тази година. Копенхаген беше хазаин през 2021 година

Сърбия е претендент за участие в Европейски Съюз, само че първо би трябвало да извърши условията за възстановяване на върховенството на закона и на положението на правата на индивида и малцинствата.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР