Снимка: Бурфото, архивПроф. Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли

...
Снимка: Бурфото, архивПроф. Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Здравният министър да поправи грешката си

Снимка: Бурфото, списък

Проф. Костадин Ангелов прикани здравния министър да премисли заповедта и новите правила за имунизиране.

" Аз мисля, че доктор Кацаров е задоволително предвидлив и не е късно да поправи грешката си, дано да се премисли тази точка 7, тя е в интерес на всички. Резултатът ще бъде забележим още през днешния ден, тъй като ще падне броят на имунизираните, стигнахме до 35-40 000. Аз предвиждам, че в този момент ще стигнем до доста по-малко цифри във имунизационния развой, още по-дълго ще носим маски, ще се отдалечим от груповия имунитет. Не желая да мисля, че министър Стойчо Кацаров е антиваксър ", съобщи в студиото на " Денят стартира " някогашният министър на опазването на здравето.

По думите му при сегашните резултати от имунизационния развой ясно се вижда, че половината от имунизираните са хора над 60 години, което значи, че не са правилни думите на новия здравен министър Стойчо Кацаров.

" Не мога да схвана за какво се прави тази смяна. Много е рисково това, което се прави сега, тъй като то на процедура стопира имунизационния развой и срутва всичко направено досега. Имаме задоволително дози ваксини да вършим по 50-55 000 дози дневно, толкоз идват от " Пфайзер " всяка седмица. Много имунизационни центрове ми се обадиха обезпокоени по тази причина, че лицата, които са се записали за имунизация в тези " зелени коридори, не попадат в тази възрастова група ", добави проф. Костадин Ангелов.

Той означи, че поставените дози ваксина са над 1 милион и 100 хиляди, като едните са с една, другите са с 2 игли.

" Поставените дози ваксина на хора над 60 години са почти 550 хиляди. Например един доктор, в случай че е до 60 години и е здрав, той няма да бъде имунизиран от понеделник до четвъртък, това значи тази заповед. В други страни започнаха с лекарите, както започнахме и ние, по този метод осигурихме здрави българските медици ", добави проф. Костадин Ангелов.

Според него това, което се случи с общопрактикуващите лекари в София, не е поради липса на организация, а поради нежеланието да се съблюдава основаната организация.

" В целия свят стоят на опашки. Не съм споделил, че е обикновено, по тази причина създадохме електронната форма на поръчка в Информационната система. Пари в системата има задоволително, аз не се опасявам от проверка. Има пари за в допълнение заплащане за лекарите на първа линия. Вчера беше взето решение за обезпечаването на ваксини за 2022-2023 година, над половин милиард лв., което значи, че пари в хазната има. Дали ще се наложи актуализация на бюджета на Здравната каса зависи от управлението и министъра на опазването на здравето, за момента не се постанова ", разяснява още проф. Костадин Ангелов.

Той сподели още, че не е невероятно лечебните заведения да имат насъбрани отговорности поради Коронавирус.

Относно това дали се вижда още веднъж в ролята на здравен министър, проф. Костадин Ангелов съобщи:

" Не желая да ме харесват и обичат, значимото за мен е да бъда потребен ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР